Anadolu Ajansı hangi isim hakkında suç duyurusunda bulundu?

Ajansın ortağı olduğunu iddia eden isim hakkında işlem başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Ajansı hangi isim hakkında suç duyurusunda bulundu?

Anadolu Ajansı Hukuk Müşavirliği, fotokopi hisse senetleriyle Ajansın ortağı olduğunu ileri süren Erhan Kıratlı hakkında, iftira ve yüze karşı hakaret suçlarından işlem başlattı.

 

Anadolu Ajansı Hukuk Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Özdamar, Ajansın ortağı olduğunu iddia eden Erhan Kıratlı'nın asılsız bir takım iddialar ile Ajans’a başvurduğunu, bu şahsın isminin Ajansın ortakları arasında yer almadığını, başvuru evrakındaki asılsız iddialarla ilgili olarak gerekli hukuki ve cezai işlemlerin başlatıldığını bildirdi.



Hisse sorununun tamamiyle çözülmesi için bir yasa teklifi hazırlandığını ve düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde olduğunu bildiren Özdamar, "İlgili bakanlıklar, makamlar, Anadolu Ajansı T.A.Ş'nin hisse sorununun çözülmesi için konuyu takip ediyorlar. Kısa süre içinde yasal düzenleme hayata geçtiğinde, bu sorunlar ortadan tamamen kalkacaktır" dedi.



AA Hukuk Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Özdamar, Kıratlı'nın asılsız birtakım iddialarla AA'ya başvurduğunu, bu kişinin isminin Ajans'ın ortakları arasında yer almadığını, başvuru evrakındaki iddialarla ilgili gerekli hukuki ve cezai işlemlerin başlatıldığını bildirdi.



Anadolu Ajansı T.A.Ş, hisselerinin 1920'den beri karmaşık ve dağınık halde bulunduğunu ifade eden Özdamar, "Günümüzde şirketin çoğunluk hissesi yüzde 47,75 ile Hazine Müsteşarlığına aittir. Yaklaşık yüzde 10 hisse sahibinin kimliği, Genel Kurul toplantılarına katıldıkları için bilinirken, hisselerin yaklaşık yüzde 42’sinin kimde olduğu tespit edilememiştir. Hissedarların önemli bir kısmının bilinmemesi, bazen Anadolu Ajansının Genel Kurulunu toplayamama riskini doğurmuştur. Bu nedenle sermaye artırımıyla kayıp hisseler sorununu çözme yoluna gidilmiştir" dedi.



AA hisseleri Hazine garantisi altında 



Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin liraya çıkartılmasının zorunlu hale geldiğine dikkati çeken Özdamar, "Kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde 50'sinden fazlası doğrudan devlette ait olmamasına özen gösterildiğinden, sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştır. Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş ancak kanunen bu mümkün olmamıştır. Bunun üzerine söz konusu hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kar payı hakları, her türlü idari ve mali haklar ile miras hukukundan kaynaklanan hakların tamamı yazılı olarak Hazine Müsteşarlığına devredilmiştir. Ayrıca söz konusu hisselerin, her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştır" diye konuştu.



Anadolu Ajansının uzun yıllardır devam eden hisse sorununun kökten çözümü için kanuni düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu ifade eden Özdamar, bu konuda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.



"Gerekli yasal yollara başvurduk"



Özdamar, Anadolu Ajansının yüzde 13 oranında hissedarı olduğunu öne süren Erhan Kıratlı'nın, kendilerine hisse senetlerinin fotokopileri olduğunu iddia ettiği bazı belgelerle başvurduğunu ancak şirketin kayıtlarında bu kişinin adının hissedarlar arasında görünmediğini belirtti.



Belgelerin aslını ibraz etmekten ısrarla kaçınan Kıratlı'nın, elinde olduğunu ileri sürdüğü hisseleri, farklı yerli ve yabancı alıcılara yüksek fiyatla satmaya çalıştığını söyleyen Özdamar, bu kişinin başvuru yazısında, Hazine Müsteşarlığı ile yürütülen şirket çalışmaları hakkında çeşitli iftiralar attığını anlattı. Özdamar, "Bu konuyla ilgili hukuki ve cezai gerekli yasal yollara başvurduk. Türk Ceza Kanunu'nun 'iftira' suçunu düzenleyen 267'inci maddesi ile 'yüze karşı hakaret' suçunu düzenleyen 125'inci maddesi kapsamında savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi. 



Kanuni düzenleme yapılıyor



"Sırf bu karışıklık bile Anadolu Ajansı T.A.Ş, hisseleri ile sermayesi konusunda atılan adımların ne kadar doğru olduğunu ve yasal düzenlemenin gerekliliğini göstermektedir" diyen Özdamar, gerekli sermaye artırımı yoluyla konunun tamamıyla çözülmesi için bir yasa teklifi hazırlandığını bildirdi.



Düzenlemenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun gündeminde olduğunu belirten Özdamar, "İlgili bakanlıklar, makamlar, Anadolu Ajansı T.A.Ş'nin hisse sorununun çözülmesi için konuyu takip ediyorlar. Kısa süre içinde yasal düzenleme hayata geçtiğinde, bu sorunlar ortadan tamamen kalkacak" diye konuştu. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin