Amerika'nın Sesi: IŞİD tehdidi Türkiye'yi Kürtler'e yakınlaştırabilir

Amerika'nın Sesi gazetesinde, IŞİD'in Musul işgalinin ardından yaşanan gelişmelerin analizi yer aldı.

Google Haberlere Abone ol
Amerika'nın Sesi: IŞİD tehdidi Türkiye'yi Kürtler'e yakınlaştırabilir

Amerika'nın Sesi (VOA), "Türkiye'de barış süreci durma noktasında" derken uzmanların IŞİD'in bölgede nüfuzunun artması durumunda, Ankara'nın bölgede Kerkük'ü ele geçiren Kürtler'le ilgili siyasetini gözden geçirmeye zorlanabileceğini söylediklerini belirtiyor.



Türkiye'de barış süreci durma noktasında olduğu öne sürülürken uzmanlar IŞİD'in bölgede nüfuzunun artması halinde Ankara'nın bölgede Kerkük'ü ele geçiren Kürtler'le ilgili bölge siyasetini gözden geçirmeye zorlanabileceğini belirttiklerine dikkat çekiliyor.



Amerika'nın Sesi (VOA), Dorian Jones imzalı haberinde Irak'ta Kürt yönetiminin Kerkük'ü ele geçirmesinden sonra Ankara'nın Kürtler'le ilgili bölge politikalarını gözden geçirmesi gerekebileceğini savunuyor.



"GEÇMİŞTE KERKÜK KIRMIZI ÇİZGİYDİ"



Geçmişte Ankara, hem Türkmenler'in haklarına sahip çıkmak amacıyla, hem de Iraklı Kürtler'i bağımsızlığa daha da yaklaştıracağı kaygısıyla, Kerkük'ün Kürtler tarafından kontrolu konusunu kırmızı çizgi olarak gördüğünü anımsatan VOA, Irak ordusunun IŞİD'in ilerlemesi karşısında darmadağın olması sonrasında Peşmergelerin Kerkük'ü ele geçirdiğine dikkat çekiyor. Haberde şöyle devam ediliyor:



"Ancak uzmanlara göre Türkiye'ye karşı oluşan asıl tehdit, Kürt Bölgesel Yönetimi ile olan yakın ilişkiler kurması oldu. Ankara geçen ay Erbil'le 50 yıllık petrol anlaşmasına imza attı. Kerkük bölgesinin 10 milyar varillik rezerve sahip olduğu düşünülüyor. Bu Türkiye'nin gereksiniminden kat kat fazla."



"KERKÜK'Ü IŞİD Mİ, YOKSA KÜRTLER Mİ ELE GEÇİRSİN?"



VOA'ya göre, bir uzman "Kerkük'ü IŞİD mi, yoksa Kürtler mi ele geçirsin?" diye sorulsa neredeyse herkesin Kürtler'i tercih edeceğini belirtirken Irak ordusunun savaşacak bir güç olmadığı göz önünde bulundurulduğunda tek alternatifin Peşmerge olduğunu söylüyor.



IŞİD'in Türkiye'nin Suriye sınırındaki yoğun varlığının, Suriyeli Kürtler'le işbirliğini cihatçı grubun oluşturduğu tehdide karşı iyi bir seçenek haline getirdiğini düşünen VOA, "Ancak bu Türkiye için ayrı bir sorun oluşturuyor. Çünkü Suriyeli PYD, PKK'nın Suriye kolu" diyor ve "Türkiye'nin PYD ile ilişkilerin düzelmesinin PKK ile yapılacak bir barış anlaşmasına bağlı olduğu" yönündeki görüşlere dikkat çekiyor. 



VOA, "IŞİD bölgede istikrarsızlık yaratırken, Ankara'nın ticari anlaşmalarını da tehdit ediyor" dediği haberini, "Türkiye'de barış süreci durma noktasında. Uzmanlar IŞİD'in bölgede nüfuzunun artması durumunda, Ankara'nın bölgede Kürtler'le ilgili siyasetini gözden geçirmeye zorlanabileceğini belirtiyor" sözleriyle noktalıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin