Amerika'nın Sesi: Doğu Anadolu'da askeri inşaatlar barışa tehdit

VOA'nin Türkiye muhabiri Dorian Jones imzasını taşıyan haberde "Türk hükümetinin Kürtler için başlattığı çözüm süreci tehdit altında.

Google Haberlere Abone ol
Amerika'nın Sesi: Doğu Anadolu'da askeri inşaatlar barışa tehdit

TBMM'ye "çözüm paketi"nin sunulması ardından gözler yeniden Güneydoğu'ya çevirirken Amerika'nın Sesi (VOA), bölge ile ilgili gelişmeleri Diyarbakır'dan değerlendirdiği haberinde "Doğu Anadolu'da askeri inşaatlar barışa tehdit" görüşünü öne sürüyor.



VOA'nin Türkiye muhabiri Dorian Jones imzasını taşıyan haberde "Türk hükümetinin Kürtler için başlattığı çözüm süreci tehdit altında. Barış sürecinin aksadığı bir dönemde, Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı Doğu Anadolu bölgesindeki askeri karakol inşaat projeleri büyük tepki topluyor" diyor.



PKK ile Türk güvenlik güçleri arasındaki ilk çatışmanın, 30 yıl önce Lice ilçesinde yaşandığını söyleyen VOA, "Hükümet tarafından başlatılan barış süreci nedeniyle bu topraklara barış geldi. Ancak barış şimdi tehdit altında" yorumunu yapıyor.



Haberde yeni askeri karakol ve baraj yapımını protesto edenlerden ikisinin öldüğüne dikikat çekilirken "O gün iki kişi hayatını kaybetti. Ölümler Kürtler'in büyük tepkisini çekti, bölgedeki protestolar kısa sürede olaylı şekilde çevreye yayıldı. Ölümlerden sorumlu olduğu sanılan birkaç asker hakkında soruşturma başlatıldı" dedikten sonra şöyle devam ediyor:



"Ölümler nedeniyle Kürtler'in yoğun olduğu bölgede inşaatı devam eden büyük askeri karakollar mercek altına alındı. Resmi verilere göre 114 karakol yapımının tamamlandığı bölgede 166 karakol da inşaat halinde. Devam eden protestolar ve barış görüşmelerinin aksaması nedeniyle Kürt haklarını savunan eylemciler hükümetin samimiyetini sorguluyor."



VOA, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, gergin ortamı yumuşatmak amacıyla sürpriz bir hamleyle meclise barış sürecine olumlu katkıda bulunacak yeni bir yasal paket sunduğunu" belirttiği haberinde "Halkların Demokrasi Partisi milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e göre, Kürtler, askeri inşaatların geleceğini, hükümetin barış taahhüdüyle ilgili ciddi bir sınav olarak görüyor" diyor ve Önder'in"Barış isteyip, askeri karakollar yapmak dünyadaki en büyük çelişkidir" sözlerini yansıtıyor.



Haberde "Sırrı Süreyya Önder, bir konuşmasında, barış süreci devam ettiği taktirde hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın serbest kalacağı sözü verdi ve o zaman kendisinin yerine Öcalan'ın halka sesleneceğini söyledi" anlatıldıktan sonra "Gözlemciler, umudun, Kürtler'in barış sürecine sadık kalmasını sağlayan en büyük etken olduğu görüşünde" diye ekleniyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin