Altını olanlar, altın almak isteyenler dikkat. Wall Street ve Commerzbank'ın ünlü analistleri altın yatırımcısını uyardı ve tarih verdi

Altın piyasasında tam anlamıyla bir şok yaşanıyor. Rekor üzerine rekor kıran altın fiyatları son haftalarda düşüş gösterince yatırımcının da kafası karıştı. Gram altın ve ons altın fiyatları düşmeye devam edecek mi? Yoksa yükseliş yeniden mi başlıyor? Wall Street ve Commerzbank'tan altın yatırımcısına altın tavsiyeler geldi ve uyarıda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol
Altını olanlar, altın almak isteyenler dikkat. Wall Street ve Commerzbank'ın ünlü analistleri altın yatırımcısını uyardı ve tarih verdi

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta içinde 9 ayın en düşük seviyesini gördü. Dolar endeksi ise 20 yılın en üst seviyelerini gördü. Fiyatlar üzerinde etkili olacak kritik veri gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri’nden gelecek. Yüksek enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan Amerika ekonomisinde Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (FED) önceliği enflasyona verdiği izleniyor.

Cuma günü açıklanan verilere bakıldığında, Amerika'da tarım dışı istihdam haziranda 372 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşirken, işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 3,6 olarak kayededildi. İş gücü piyasasının güçlü kalması Fed'in para politikalarındaki şahin duruşunu koruyacağının sinyalini verse de enflasyonun kontrol altına alınabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi, resesyon ihtimaline karşın piyasalarda olumlu fiyatlanmaya devam ediyor.

Fed yetkilileri hafta içinde yaptıkları açıklamalar ile resesyon riskinin korkulduğu kadar güçlü olmayabileceğini belirtirken, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu açıkladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve gevşeyecek gibi görünmediğini bildirdi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Amerika ekonomisinin bu sene büyümeye devam etmesini beklediğini açıklayarak, temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun izlenimini verdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları ve iş gücü piyasasında yer alan verilerin ardından tahvil piyasalarında yükselen satış baskısıyla Amerika'nın 10 senelik tahvil faizi yüzde 3'ü görürken, swap piyasalarında ise resesyon fiyatlaması kısmen de olsa azaldı. Para piyasalarında yaşanan fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise en az 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.

 

ALTINDA SERT DÜŞÜŞ

Tahvil piyasalarında yaşanan satış eğilimine rağmen enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 107,8'le son 20 senenin zirvesine çıkmasının ardından haftayı yüzde 1,8 yükselişle 107'den kapattı.

Yeni Akit'te yer alan habere göre; hafta içinde resesyon endişeleriyle 97,2 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, Çin'in 220 milyarlık altyapı paketi açıklaması ve güçlü devam ABD iş gücü piyasası verileriyle kayıplarını kısmen telafi etse de, bu hafta yüzde 4,7 azalışla 105,5'e indi.

Altının ons fiyatı da düşüş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyarak, haftalık yüzde 3,8 değer kaybıyla 1.742 dolara geriledi.

Altını olanlar, altın almak isteyenler dikkat. Wall Street ve Commerzbank'ın ünlü analistleri altın yatırımcısını uyardı ve tarih verdi - Resim : 2

GRAM ALTIN BİR AYDIR KÖTÜ SEVİYEDE

Yurt için de ise gram altın fiyatı ons altında yaşanan sert düşüşten etkilense de dolar kurunun yükselişin etkisiyle güçlü kalmaya devam ediyor. Haftaya 976 TL'den başlayan gram altın salı ve çarşamba günleri ons altında yaşanan sert düşüşün etkisiyle 959 TL'ye düşerek haftalık bazda en dibi gördü. Perşembe ve cuma günleri dolar kurundaki yükselişin etkisiyle toparlanan gram altın haftayı 967 TL'den tamamladı. Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yatırımcısına yüzde 0.87 oranında kaybettirdi. Bu şekilde son 4 haftadır gram altın aşağı yönlü bir seyretti.

Amerika'da pay piyasaları bu hafta pozitif bir seyir izlerken, gözler gelecek hafta çarşamba açıklanacak enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi ve Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerine çevrildi. Ülkede açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) geçen ay da yükselmiş olabileceği düşünülürken, TÜFE'deki seyrin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor. Halihazırda swap piyasalarının ülkenin gelecek 6 ile 18 ay içerisinde resesyona gireceğini fiyatlayan ülkede, Fed'in enflasyonla mücadeledeki kararlı duruşu TÜFE verisinin önemini daha da yükseltiyor.

 

WALL STREET'TEN KRİTİK ANKET!

Bu hafta 15 Wall Street analisti Kitco News’in altın anketine katıldı. Katılımcılar arasında yüzde 40’ı yakın vadede altın konusunda iyimser bir yaklaşım sergiledi. Yüzde 33’ü altın karşısında düşüş eğiliminde. Yüzde 27 ise, gelecek hafta değerli metalde tarafsız kaldı. Çevrimiçi Main Street anketlerinde 484 oy kullanıldı. Bunların yüzde 42’si altının önümüzdeki hafta yükseleceğini düşünüyor. Yüzde 38’i daha düşük olacağını düşünüyor. Yüzde 20 ise yakın vadede tarafsız olduklarını belirtti. Bireysel yatırımcılar arasındaki duyarlılık düşük kalmayı sürdürüyor. Bununla beraber, katılım oranı da düşük. Bu da bu değişken ortamda değerli metalin çok az ilgi gördüğünün bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

COMMERZBANK'TAN DİKKAT ÇEKEN TAHMİN!

Commerzbank ekonomistlerine göre altın fiyatında yaşanan düşüş aşırı. Dolayısıyla değerli metalin toparlanmasının mümkün olduğunu düşünüyorlar. “Altın fiyatını etkileyen ana faktör, yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine yükselen güçlü ABD doları” ifadelerini kullanan Commerzbank ekonomistleri, “EFT yatırımcıları altına sırtını dönüyor. Bloomberg tarafından takip edilen altın EFT’leri, yalnızca son iki haftada yaklaşık 60 ton çıkış kaydetti. Ancak mevcut fiyat zayıflığını abartılı buluyoruz. Sürekli yüksek enflasyon ve resesyon riski altının lehine. Bu da fiyatın toparlanacağını gösteriyor” analizinde bulundu. Commerzbank ekonomistlerine göre; altın fiyatları toparlanmadan önce altına yatırım yapmak için bu son hafta.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin