Altını olana acil uyarı yaptı. Ekonomist Barış Soydan altının yükseleceği tarihi duyurdu. Peki altın ne zaman düşecek ve yükselecek?

Altın fiyatları bir süredir yatay seyrin ardından yükselmişken haftayı düşüşle kapattı. Ons altın yalnızca iki gün içerisinde 1910 dolardan 1858 dolara gerilerken gram altın ise bin 627 TL'ye kadar düştü. Altın yatırımcılarının gözleri altının akıbetine çevrilmişken ünlü ekonomist Barış Soydan altındaki düşüşün 5 nedenini ve yükselişin tarihini açıkladı. Peki altın ne zaman yükselecek?

Altını olana acil uyarı yaptı. Ekonomist Barış Soydan altının yükseleceği tarihi duyurdu. Peki altın ne zaman düşecek ve yükselecek?

Altın fiyatlarındaki takip sürüyor. Gram, yarım, çeyrek altın fiyatlarının yönü ekonomik verilerle belli olurken ekonomist Barış Soydan altının yükseleceği tarihi açıkladı.

Altın ve gümüşte inanılmaz bir düşüş olduğunu söyleyen Soydan ons altının 200 günlük hareketli ortalamanın altına indiği ve bu yüzden düşüşün biraz daha devam edebileceği konusunda uyardı. 

Altının düşüşünün 5 temel sebebi olduğunu belirten Barış Soydan ilkinin FED'in faiz kararı olduğunu, önümüzdeki sene 4 yerine 2 faiz indirimi mesajının verilmesinin moralleri bozduğunu söyledi. 

"FED FAİZİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YÜZDE 7'YE ÇIKABİLİR"

ABD'nin en büyük bankası JP Morgan'ın CEO'su Jamie Dimon'ın FED faizleri hakkında "Önümüzdeki dönemde yüzde 7'ye kadar çıkarabilir" görüşünü değerlendiren Soydan, "Bu olursa tabi ki altın daha da çakılır" dedi.

Petrol fiyatlarındaki artışın dünyada enflasyonu artıracağı için altın fiyatlarındaki düşüşün nedeni olacağını söyleyen Soydan, "Enflasyon artarsa FED gerçekten de Dimon'ın dediği gibi bir iki faiz artırımı daha yapmak zorunda kalabilir." dedi.

Bu durumun ABD devlet tahvillerinde yükselişe yol açtığını kaydeden Soydan altının yükselişi açısından olumsuz olduğunu belirtti.

"AMERİKAN DEVLETİ BİRKAÇ HAFTA KAPALI KALABİLİR"

Altındaki düşüşün 4. ve 5. sebebinin Amerika ile ilgili olduğunu söyleyen Soydan, "Amerikan Devleti bu hafta sonunda kapanabilir ve birkaç hafta kapalı kalabilir. Çünkü Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi parti önümüzdeki dönemdeki harcama yetkileri konusunda anlaşamadılar." dedi.

Altının düşmesinin diğer nedenin ise Amerika'daki işçilerin grevi olduğunu söyleyen Soydan, "Böyle dönemlerde yani endişenin arttığı, risk iştahının azaldığı dönemlerde güvenli limanlara bir akın oluyor. Altın da aslında güvenli bir liman ama burada doların çok önemli bir avantajı var faizi yüksek. İşte bütün bunlar risk iştahını düşürürken paranın riskli varlıklardan borsalardan mesela, riskli bir varlık olmamakla birlikte altından çıkıp dolara akmasına yol yol açıyor ve doların rakibi olan altın da bu koşullarda düşüyor." dedi.

ALTININ YÖNÜ UZUN VADEDE YUKARI

Altının uzun vadede kazandırmaya devam edeceğini belirten Soydan, "Ne zaman biter peki altının düşüşü? Burada asıl sebep FED'in faiz artırımı ve önümüzdeki yıl da sıkı para politikasına devam edeceği mesajı. Altını yeniden güçlendirecek olan gelişme FED'in parasal sıkılaşmayı bitirmesi parasal gevşeme yani faiz indirimleri için iyi mesajları, sinyalleri vermesi olacak. O sinyalleri verdiğinde ons altında yeniden yükselişin başlayacağını çok çok büyük olasılıkla göreceğiz. Ons altının yönü uzun vadede yukarı." ifadelerini kullandı.

ALTININ YÜKSELECEĞİ TARİHİ AÇIKLADI

YouTube hesabından açıklama yapan Soydan "Borsadaki hisse senetleri ya da kripto paralar gibi bugün alınacak yarın satılacak varlıklar değil. Altın gümüş uzun vadede gerçekten kazandırıyor yani tarihine baktığımıza altının uzun vadede hep yukarıya gitmiş eğer enflasyonda kötü bir sürpriz görmezsek işte petrol mesela 100 doların üzerine çıkmazsa, burada kalırsa hatta gerilerse o zaman FED'in önümüzdeki yılın birinci çeyreğinin sonuna doğru bu sinyali vermeye başlayacağını söyleyebiliriz." dedi.

Yatırım tavsiyesi değildir...

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin