Altında alım fırsatı mı? Altında kan kaybı sürüyor. Ons altın 7 ayın en düşük seviyesine geriledi

Altının ons fiyatı, Fed etkisiyle 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, uzmanlar cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasalar üzerinde etkili olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, altın fiyatlarındaki düşüşlerin orta ve uzun vadeli perspektiften bakıldığında alım fırsatları olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Altında alım fırsatı mı? Altında kan kaybı sürüyor. Ons altın 7 ayın en düşük seviyesine geriledi

Altının ons fiyatı, 7 gündür aralıksız değer kaybını sürdürürken, bugünkü işlemlerde 1815 dolara kadar geri çekilerek 9 Mart tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayı toplantısında verilen ‘şahin’ mesajlarla altın fiyatlarında başlayan düşüş, Fed yetkililerinden gelen faiz artırımını destekleyen açıklamalarla hızlandı. Fed, yılsonuna kadar bir faiz artırımının daha yapılabileceğini ve faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini vermişti.

ekonomim.com'dan Şenay Zeren'in haberine göre Dolar endeksi, bugün 107,21 seviyesine kadar yükselerek 23 Kasım 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviyeleri görürken, ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizleri de yukarı yönlü. Ters korelasyon etkisiyle de altın fiyatlarında baskılanma kuvvetlendi ve ons altının düşüşü Fed toplantısından bu yana yüzde 7'yi buldu.

Fed yetkililerinden gelen sıkılaştırıcı politikanın devamına yönelik açıklamalar fiyatlamalarda etkili olurken, uzmanlar dolar endeksindeki güçlü seyrin 2024 yılının ikinci yarısına kadar sürebileceğinin altını çiziyor. Ayrıca, altın fiyatlarındaki düşüşlerin, orta ve uzun vadeli bakıldığında alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekiliyor.

ABD’den gelecek veri kritik

Cuma günü açıklanacak ABD eylül ayı tarım dışı istihdam verisi altın fiyatları için kritik olacak. Piyasa beklentisi 150 bin kişi olurken, sürpriz veri ile küresel piyasalarda oynaklığın artabileceği tahmin ediliyor.

Beklentileri aşan bir veri, ABD istihdamında iyileşme sürüyor algısıyla Fed’in faiz artırımına gitme olasılığını artırabilir. Bu da küresel borsa endekslerinde baskı, dolarda güçlenme, ABD tahvil faizlerinde yükselme ve ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarında baskılanma yaratabilir.

Tam tersi bir durumda, istihdamda bozulma yaşanıyor algısıyla Fed’den faiz artırımı beklentisi zayıflayabilir ve dolar endeksinde geri çekilme, altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket yaşanabilir.

Gram altına kur desteği

Ons altının fiyatı ve dolar/TL’nin değerine göre hesaplanan altının gram fiyatı, ons altındaki düşüş eğilimine rağmen, dolar/TL’deki yükselişle dengeleniyor. Bugünkü işlemlerde 1617 liraya kadar yükselen gram altın, en düşük ise 1602 lirayı gördü.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler FED altın ons ABD
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin