Altılı Masa'dan biri cumhurbaşkanı olursa diğer genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak. Davutoğlu'nun imza yetkisi açıklamasına AK Parti'den tepki: Sivil darbe hazırlığı

Altılı Masa'nın dün yaptığı 10 saatlik toplantıdan sonra bugün bir açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, dikkat çeken bir ifade kullandı. Davutoğlu, Altılı Masa'daki liderlerden birisinin cumhurbaşkanı olması durumunda, diğer genel başkanların da imza yetkisine sahip olacağını açıkladı. Bu sürpriz çıkışa AK Parti'den anından tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 'sivil darbe hazırlığı'nın itirafıdır değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Altılı Masa'dan biri cumhurbaşkanı olursa diğer genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak. Davutoğlu'nun imza yetkisi açıklamasına AK Parti'den tepki: Sivil darbe hazırlığı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Altılı Masa'nın dün gerçekleştirdiği kritik toplantıyla ilgili Halk TV'de gazeteci İsmail Küçükkaya'nın sorularına yanıt verdi.

"Köklü bir şeyin içinden gelen akımlar bir araya geliyor masa etrafında, dün 10 saate yakın birlikteydik. Karşılıklı çok samimi diyaloglar oldu. Neler yansıdı dışarıya bilemiyorum. Önemli olan burada açık yürekli konuşabilmek" diyen Davutoğlu, "Ne yaptık bir yıl içinde onun muhasebesini yaptık başlangıçta. Herkes zihnindeki her şeyi masaya koydu. Bir yıl önce neredeydik, şu anda neredeyiz, nereye gidiyoruz. Bir yıl bitmiş oldu. Altılı masa olmasaydı ne olacaktı? Bir tarafta baskılarıyla, medya amborgasıyla, sokak cinayetleriyle, estirdiği terörle bir iktidar var. Diğer tarafta dağınık bir muhalefet tablosu... Bu iyi mi olurdu? Herkese tek tek uğraşıp, bir yerlere mahkum edecek. Birine 'CeHaPe zihniyeti' diyecek, bize 'Hain' diyecek... Böyle bir tablodan bir umut ışığı doğdu, psikolojik bir iklim değişikliği yarattı bu masa. Bu değişim beni umutlu kılıyor. Dün bile bizim toplantı öncesi beni heyecanla arayanlar 'Masayı bir arada tutabilecek misiniz?' diyor. Niye bu kadar telaşlanıyorsunuz? Problem yok değil, olacak ama sıkıntılar aşılmak için vardır." diye konuştu.

Davutoğlu,  "Altı liderden birisi cumhurbaşkanı adayı olursa beş lider başkan yardımcısı olacak mı?" sorusuna ise çok dikkat çekici bir yanıt verdi ve genel başkanların da imza yetkisine sahip olacaklarını açıkladı.

Ahmet Davutoğlu, "Bu konuyu netleştirdik. Kurumsal olarak cumhurbaşkanı ve yardımcılarının bir ortak süreç ile cumhurbaşkanı ve yardımcılarının ağırlıklı olduğu bir yapı olacak. Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun genel başkanlar doğrudan karar süreçler içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. İster içeriden ister dışarıdan olsun genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak. Bu büyük bir teminattır." dedi.

 

Davutoğlu'nun bu açıklamasına Ak Parti'den tepki

Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı televizyon programında cumhurbaşkanlığıyla ilgili Altılı Masa liderleri için sarf ettiği "Genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak" ifadelerine AK Parti'den sert tepki geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Altılı Masa liderlerinin demokrasiden muaf bir oligarşik yapı hayal ettiğini öne sürdü.

"%50+1 ile seçilmiş Cumhurbaşkanımızın meşruiyetini sorgulayanlar, Türkiye'yi yüzde 0,1’in iki dudağı arasına mahkum etmek istiyor" diyen Dağ,  "Bu açıklama aynı zamanda anayasanın ihlal edileceğinin ve bir 'Sivil darbe hazırlığının' itirafıdır. Milletin seçmediği kişilerin, seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nı etkisiz kılması bir darbedir" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin