Almanya'ya ‘Kavala’ tepkisi... Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Almanya'nın, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırmasına cevap geldi. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'ya ‘Kavala’ tepkisi... Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Üçüncü Gezi Davası’nda Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi üzerine Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Alman hükümetinin Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine de benzer şekilde Türkiye hükümetine bu beklentinin iletilmesi çağrısı yaptıklarını söylemişti.

Sözcü konuyla ilgili açıklamasında “(Üçüncü Gezi Davasında verilen) Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Türkiye’nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Sözcüsü “Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye’yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır” diye konuşmuştu.

“İnsan haklarındaki endişe verici durum ve hukuk devletindeki ağır eksiklikler Türkiye ile olan ilişkilerimizi uzun süredir zor duruma sokuyor” diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Osman Kavala hakkındaki şoke edici hüküm ve diğer sanıklar hakkındaki sert hapis cezaları Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini olduğu kadar bizim Türkiye ile ikili ilişkilerimiz için de yeni bir yük olmuştur” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Osman Kavala’nın diyalog ve sivil toplum nezdinde bir “köprü kurucu” rol oynadığını belirtmişti.

TÜRKİYE'DEN AYNI ORADA CEVAP

Almanya'nın, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırmasına cevap geldi. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Kavala davasıyla ilgili olarak Berlin Büyükelçimizi bugün (29 Nisan) çağırması üzerine, Ankara’daki Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı tarafından saat 17.30’da Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır.
 
Büyükelçi Schulz’a Berlin Büyükelçimizin ülkemizdeki bir davayla ilgili olarak diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde Dışişleri Bakanlığına çağrılmasını ve sözkonusu davanın ön plana çıkartılarak siyasileştirilmesini kınadığımız ifade edilmiştir.

Büyükelçi Schulz’a ayrıca, bağımsız Türk yargısının vermiş olduğu mahkumiyet kararının hiçbir kurum, makam ve ülke tarafından sorgulanamayacağı, Türkiye’nin, Anayasasının ve uluslararası yükümlülüklerinin bilincinde olan bir hukuk devleti olduğu, Türk yargısına ve siyasetine yönelik müdahale girişimlerinin reddedildiği kaydedilmiştir.

Büyükelçiye ayrıca Viyana Sözleşmesi’nin içişlerine müdahale etmeme ilkesi de hatırlatılmıştır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin