Almanya'daki Türklerin 55 yıllık geçmişi belgesel oluyor

Nebil Özgentürk, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin 55 yıllık geçmişini konu alan bir belgesel yapacak.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki Türklerin 55 yıllık geçmişi belgesel oluyor

Gazeteci ve Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin 55 yıllık geçmişini konu alan bir belgesel yapacak.



Almanya'daki tüm kuşakları içine alacak belgeselde, Türklerin yaşadıkları acı ve sıkıntıların yanı sıra başarı hikayelerine yer verilecek. Tamamen bağımsız ve her kesimi kucaklayacak 7 bölümlük belgeselin bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.



“BU PROJE HEPİMİZİN” 



Belgeselin tanıtımı için Cumhuriyet Halk Platformu (CHP) Köln derneğinde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantının açış konuşmasını yapan CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan ortak değerlere vurgu yaparak şunları söyledi: “Muharrem ayı geldiğinde muharrem orucunda buluşacağız; ramazan ayı geldiğinde ramazan orucunda buluşacağız. Bayramlarda buluşacağız; düğünlerde buluşacağız ve 60 kuşağından beri Almanya'ya yerleşmiş tüm Türkiye topraklarının insanlarını da bu proje buluşturacak. Bu proje hepimizin ve gelecek nesillere bırakacağımız bir eser olacak.”



“BELGESELDE HER RENKTEN İNSAN OLACAK”



Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk ise konuşmasına Fransa'daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Özgentürk, “Bu belgesel, 61 yılında özel bir yasayla buraya gelen, belki sizden bir, iki kuşak önceki insanların ve bugünlere uzanan gencecik insanların hikayelerini bir potada eritsin istiyoruz. İnsanlığın ortak düşü kardeşçe, özgürce bir arada yaşamak diye düşünüyoruz. Bu belgeselin içindeki mesajın bu olmasını istiyoruz. Bu belgesel, hem Türkiyeli hem Almanyalı, hem Fransız hem Amerikalı olsun istiyoruz. Günay ağabeyin de dediği gibi bu belgesel biraz barış biraz kardeşlik içersin tabii ki. Her iki ülkenin televizyonlarında gösterilecek olan bu belgesel 7 bölüm boyunca herkesin bir rengini, bir beklediğini karşılasın. İstiyoruz ki Alevisi de olsun, Sünnisi de olsun, Sivalısı da olsun, İstanbullusu da olsun. Yani mühendis de olsun Ford işçisi de olsun, maden işçisi de olsun sinemacısı da olsun. Yani her renkten insan olsun.” 



Belgeselde yaşam hikayeleriyle yer almak isteyenler CHP Köln Derneği'ne veya Nebil Özgentürk'e nebilozgenturk@mynet.com elektronik posta adresinden başvurabilirler. 



Toplantıya Şair Ali Kabadayı da şiirleriyle renk kattı. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin