Almanya Cumhurbaşkanı'nın Erdoğan eleştirilerine Alman medyasından ilginç yorum!

Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar Alman basınında "Gauck cesaret gösteremedi" sözleriyle yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya Cumhurbaşkanı'nın Erdoğan eleştirilerine Alman medyasından ilginç yorum!

Alman gazeteleri, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Ankara'da konuşmasını değerlendirirken Gauck için "Erdoğan'a karşı net ve nesnel şekilde formüle edilerek yönelttiği eleştiri, Erdoğan için büyük bir şans. Şimdi Erdoğan'ın bu şansı kullanıp kullanmayacağı bekleniyor" gibi görüşlerini dile getiriyorlar. -Yorumlarda "Türk hükümeti, Taksim Meydanı'ndaki direnişi coplayarak bastırıyor, yargıya ve polis teşkilatına müdahale ediyor. Tüm bunlar hakkında açıkça konuşmak için önemli bir fırsat oluşmuştu. Ancak maalesef Joachim Gauck bir kez daha cesaret gösteremedi" eleştirileri de yapılıyor. 



Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar Alman basınında geniş yer bulurken Gauck'un açıklamalarına ilişkin farklı değerlendirmeler göze çarpıyor.



STUTTGARTER ZEİTUNG: "GAUCK TOPU ERDOĞAN'A ATTI"



Alman gazetelerinden Stuttgarter Zeitung, Joachim Gauck'un Türk hükümetine ve Başbakan Erdoğan'a son derece net mesajlar verdiği görüşünde. Gazete, Deutsche Welle tarafından yansıtılan yorumunda Erdoğan'ın Avrupa Birliği konusunda nasıl bir politika izleyeceğini göstermesi gerektiği belirtirken şu savları öne soruyor:



"Son aylarda Türkiye Başbakanı Erdoğan dünyaya kendini bir 'demokrat' olarak değil, 'başına buyruk bir despot" olarak sundu. Bu açıdan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Erdoğan'a karşı net ve nesnel şekilde formüle edilerek yönelttiği eleştiri, Erdoğan için büyük bir şans. Şimdi Erdoğan'ın bu şansı kullanıp kullanmayacağı bekleniyor. Bugüne kadar kendisini eleştirenleri ya siyasi olarak yok etti ya da onları görmezden geldi. Gauck ise topu ona attı. Şimdi kendinden emin Başbakan Erdoğan'ın ülkesinin Batı'ya yönelmesinden yana mı karşı mı göstermesi gerekiyor. Avrupa Birliği'ne karşı mı yoksa yana mı?"



HANDELSBLATT: "MAALESEF GAUCK CESARET GÖSTEREMEDİ"



Türkiye'de son aylardaki gelişmeler ışığında Joachim Gauck'u net ve açık mesajlar vermemekle eleştiren Handelsblatt gazetesi ise, "Türkiye yolsuzluk, Twitter yasağı ve artan milliyetçilikle 10 yıl öncesine göre Avrupa Birliği'ne daha uzak bir noktada" görüşünü dile getirdikten sonra şu ifadeleri kullanıyor:



"Bu bakımdan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'dan Ankara ziyaretinde, Türklerin AB üyeliği arzusuna ilişkin çok daha net ifadeler kullanması beklenirdi. Türk hükümeti, Taksim Meydanı'ndaki direnişi coplayarak bastırıyor, yargıya ve polis teşkilatına müdahale ediyor. Tüm bunlar hakkında açıkça konuşmak için önemli bir fırsat oluşmuştu. Ancak maalesef Joachim Gauck bir kez daha cesaret gösteremedi. Peki şimdi değilse, ne zaman? İşte bunu Cumhurbaşkanı'ndan öğrenmek istiyoruz."



DİE WELT: "BİR CUMHURBAŞKANI DAHA NET OLAMAZDI"



Die Welt gazetesi de, Cumhurbaşkanı Gauck'un Türk hükümetinin politikalarına dair değerlendirme yapma hakkı olduğunu düşünüyor ve bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:



"Erdoğan her geçen gün Avrupa Birliği'nden, Avrupa kulübünün bir üyesi olmak için belirli kuralları tanıyan devletlerden daha da fazla uzaklaşıyor. Gauck'un, işte bu Avrupa topluluğu adına Türkiye politikalarındaki dilek ve gerçeklik arasındaki uçurumu dillendirmeye hakkı var. Ancak aynı zamanda otoriter bir rejimin alçaklığını bizzat yaşamış biri olarak Gauck, pozisyon almada kişisel olarak da bir sorumluluk hissediyor. Bu nedenle de Ankara'daki konuşmasında, hukuk devleti ve insan haklarına vurgu yaptı. Diplomasi nezaketini bir kenara bırakıp, endişesini anlatacak şiddetli kelimeler seçerek kendini korkutan gelişmelerden bahsetti. Bir Cumhurbaşkanı daha net olamazdı."



SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: "GAUCK KONUŞMASI İLE RİSK ALDI AMA BİR YÜKÜMLÜLÜKTÜ"



Gauck'un Türkiye ziyaretini değerlendiren Alman gazetelerinden Süddeutsche Zeitung ise "Gauck, bir yıl önceki hükümet karşıtı kitlesel protesto gösterileri ve yine hükümetin odağında bulunduğu yolsuzluk skandalından sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Batılı üst düzey temsilci. Gauck, sade konuşmasını tarihi bir an olarak adlandırdı. Gauck, yaptığı konuşma ile risk aldı, ama aynı zamanda bir yükümlülüktü. Türkiye'ye bu denli ilgi gösteren biri, ülkeyi zor zamanlarda da yalnız bırakmamalı" diyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin