Almanya beklenen tank kararını açıkladı: Ukrayna'ya Leopard 2 tankları gönderilecek!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard tankları gönderileceğini açıkladı. Dün Rusya, Alman tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesinin 'iyi bir şey olmayacağı' konusunda Berlin'i uyarmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya beklenen tank kararını açıkladı: Ukrayna'ya Leopard 2 tankları gönderilecek!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin, Ukrayna'ya verdiği askeri desteği daha da güçlendireceğini ve Leopard 2 ana muharebe tankları sağlamaya karar verdiklerini açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit tarafından yapılan yazılı açıklamada, Scholz'un bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında söz konusu kararı duyurduğu ve "Bu karar, Ukrayna'yı elimizden gelen en iyi şekilde destekleme yönündeki bilinen çizgimizi takip etmektedir. Uluslararası alanda yakın bir koordinasyon ve uyum içerisinde hareket ediyoruz." dediği aktarıldı.

Karardaki amacın, Ukrayna için Leopard 2 tanklarıyla iki tank taburunu hızla bir araya getirmek olduğu ifade edilerek ilk adımda Almanya'nın silahlı kuvvetler envanterinden 14 adet Leopard 2 A6 tankından oluşan bir bölük sağlayacağı belirtildi.

Diğer Avrupalı ortakların da Ukrayna'ya Leopard-2 tanklarını verecekleri aktarılan açıklamada, Ukraynalı askerlerin Leopard tanklarıyla ilgili eğitiminin Almanya'da hızlı bir şekilde başlayacağı kaydedildi.

Ukrayna'ya destek paketinin, eğitimin yanı sıra lojistik, mühimmat ve sistemlerin bakımını da içereceği ifade edildi.

Almanya'nın, Leopard-2 tanklarını envanterlerinden Ukrayna'ya hızlı bir şekilde teslim etmek isteyen ülkelere, bunların sevkiyatı için onay vereceği belirtildi.

KREMLİN: "BU TANKLAR DA DIĞERLERI GIBI YANACAK"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya sevk etmeyi planladığı Abrams tanklarının etkisinin büyütülmemesini gerektiğini belirterek "Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik olası Abrams tankı sevkiyatını değerlendirdi.

Çok sayıda uzmanın, söz konusu sevkiyatı teknik açıdan "saçma" bulduğuna işaret eden Peskov, "Bu plan teknolojik nedenlerden dolayı kaybedecek bir plandır ve daha da önemlisi, bunun Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne katacağı potansiyel açık bir şekilde abartılıyor." diye konuştu.

Peskov, Abrams tanklarının yaratacağı maliyetin, Avrupalılar tarafından karşılanacağını söyleyerek "Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek. Amerikalılar da her zaman olduğu gibi iyi karlar elde edecek." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Ukrayna'ya Abrams tipi muharebe tankı sevk etme kararını yakında açıklaması beklenirken Almanya'nın da Ukrayna'ya Leopard tankı gönderme kararı aldığı iddia edilmişti.

Almanya'nın, aralarında Polonya ve İskandinav ülkelerinin bulunduğu diğer ülkelere de tankların Ukrayna'ya verilmesi için onay vereceği öne sürülüyor.

RUSYA’NIN BERLIN BÜYÜKELÇISI NECHAYEV: ÇOK TEHLIKELI BIR KARAR

Rusya’nın Berlin Büyükelçisi Sergei Nechayev, Almanya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını gönderme kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu son derece tehlikeli karar çatışmayı yeni bir düzeye taşıyor” dedi.

Rusya’nın Berlin Büyükelçisi Nechayev, Büyükelçiliğin resmi internet sitesinden yayımladığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Bu son derece tehlikeli karar çatışmayı yeni bir düzeye taşıyor ve Alman siyasetçilerin, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin buna dahil olmak istemediğine dair açıklamalarıyla çelişiyor. Ne yazık ki bu tekrar tekrar oluyor. Bir kez daha, en yakın müttefikleri gibi Almanya'nın da Ukrayna krizinde diplomatik bir çözümle ilgilenmediğine ve Kiev rejimini daha ölümcül silahlarla donatmaya hazır olduğuna ikna olduk. Kırmızı çizgiler geçmişte kaldı.”

'ALMAN TANKLARI, TEKRAR ‘DOĞU CEPHESİNE’ GİDİYOR'

Nechayev, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşananlara işaret ederek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Berlin'in kararı, Büyük Vatanseverlik Savaşı (İkinci Dünya Savaşı) sırasında Nazizmin korkunç, zamansız suçları için halkımıza karşı tarihi sorumluluğu tanımayı nihai olarak reddetmesi, savaş sonrası Rusya ve Almanya arasındaki uzlaşmanın zorlu yolunun unutulmaya sevk edilmesi anlamına gelir. Almanya liderliğinin onayıyla, Alman haçlı muharebe tankları yeniden ‘Doğu Cephesi’ne gönderilecek, bu da kaçınılmaz olarak sadece Rus askerlerinin değil, sivil halkın da ölümüne yol açacaktır. Berlin, bu kararı, yüzbinlerce Sovyet vatandaşının hayatını kaybettiği Leningrad ablukasının kırılmasının 80’inci yıldönümünde aldı. Karşılıklı güvenin kalıntılarını yok ediyor, zaten içler acısı durumda olan Rus-Alman ilişkilerinde onarılamaz bir hasara yol açıyor, öngörülebilir gelecekte normalleşme olasılıkları konusunda şüphe uyandırıyor.”

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin