Alman medyasında Türkiye'yle ilgili vahim öngörü

Deutsche Welle, "Türkiye'nin turizmde kaybı 5 milyar doları aşacak" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Alman medyasında Türkiye'yle ilgili vahim öngörü

Türkiye’de, Suruç saldırısı ve ardından gerçekleştirilen terör eylemleri ve operasyonlar nedeniyle turizm sezonunun “kötü” geçtiği yorumları yapılıyor. Alman medyasına konuşan turizmciler, “Bu yıl toplam kaybımız 5 milyar doları aşacak” diyorlar.



Deutsche Welle, Türkiye’de turizm sezonunun bu yıl nasıl geçtiğini, “Türkiye, Suruç saldırısı ve ardından gerçekleştirilen terör eylemleri ve operasyonlar nedeniyle turizm sezonunu kötü geçiriyor” sözleriyle özetliyor. Haberde şu değerlendirme yapılıyor:



“2014 yılında ağırladığı 42 milyon turist ile dünyanın en çok turist çeken altıncı ülkesi olan Türkiye, son dönemde yaşanan PKK-IŞİD eylemleri ve terör operasyonları nedeniyle turizmde ciddi kan kaybı yaşıyor. Türkiye’nin özellikle Avrupa’dan gelen turistlerin gözündeki imajının giderek bozulduğuna işaret eden sektör temsilcileri, 2015’te turizmdeki toplam kaybın 5 milyar doları aşacağını dile getiriyor. Böyle giderse 2016 yılına ilişkin rezervasyonların da beklenenin çok altında kalabileceği uyarısında bulunan turizmciler, yabancı turistlerin Türkiye’ye ilgisini canlandırabilmek için acil eylem planı oluşturulmasını istiyor.”

DW, haberinde resmi verilere dayanarak Türkiye’de turizm gelirinin bu yılın ilk yarısında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 9 gerilediğini anlattığı haberinde “Böylelikle turizmde yılın ilk yarısındaki gelir kaybı 1,2 milyar dolar seviyelerine ulaştı. 2014 yılında yaklaşık 42 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye, dünyada en fazla turist çeken altıncı ülke olmuştu. Türkiye’nin yıllık turizm geliri ise 30 milyar dolar civarında” diyor.



9 ÜLKE ‘SINIRA YAKLAŞMAYIN’ UYARISI YAPTI



“Turizmdeki gerilemenin başlangıç noktasını geçen yıl yaşanan Ukrayna krizi ve Rusya’ya uygulanan ambargo oluşturuyor” diyen DW, “ Her yıl ortalama 4,5 milyon Rus turisti ağırlayan Türkiye, Rusya’da baş gösteren ekonomik kriz sonrasında bu yıl Rusya pazarında yüzde 30 daralma yaşadı. Yılın ilk yarısında ülkeye gelen Rus turist sayısı 500 bin düştü. Bununla birlikte komşu ülkeler Irak ve Suriye’de yaşanan iç savaşın giderek daha fazla Türkiye’de hissedilmesi de yaz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyenleri olumsuz etkiledi” değerlendirmesini de yapıyor.



Son olarak Suruç katliamının ardından başlayan IŞİD ve PKK kaynaklı eylemler ile güvenlik güçleri tarafından başlatılan terör operasyonlarının ülkenin doğusu başta olmak üzere Akdeniz ve Ege'deki turistik yerlere olan ilgiyi de azalttığına, Suruç katliamı sonrasında Türkiye’nin en fazla turist çektiği Almanya ve Rusya dahil 9 ülkenin vatandaşlarına “Türkiye’deki sınır bölgelerine gitmeyin” uyarısı yaptığına da dikkat çekiliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin