Alman medyası ziyaretten 'umutsuz'

Almanya'da yayınlanan gazeteler, Merkel'in Türkiye ziyaretine geniş yer ayırdı. Yorumlar ise olumsuz.

Google Haberlere Abone ol
Alman medyası ziyaretten 'umutsuz'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye iki günlük resmi gezisi ve Ankara'da Başbakan Erdoğan ile biraraya gelişi Alman medyasında geniş yankı uyandırdı.



Alman sol eğilimli Taz gazetesi, "Görünüşe Göre Ziyaret Oldukça Kötü Geçti" başlığıyla verdiği haberde, iki ülke arasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği, insan hakları, Türk vatandaşlara uygulanan vizesiz giriş gibi konularda ortak bir görüşün olmadığı belirtildi.



Haberde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ve Kıbrıs konularında her iki tarafın yorum yapmaktan kaçındığı belirtilirken, Merkel ve Erdoğan'ın kuliste Türk Hava Yolları (THY) ve Lufthansa gibi havayolu şirketlerinin arasında daha sıkı bir işbirliği istedikleri belirtildi. Haberde ayrıca, Merkel'in Türkiye'de çok sayıda gazetecinin tutuklu olmasından şikayetçi olduğu, ancak Erdoğan'ın bu bilginin doğru olmadığını ve bu gazetecilerin yazdıklarından dolayı tutuklu olmadıklarını ifade ettiği kaydedildi. 



Süddeutsche Zeitung gazetesi ise "Soğuk Ziyaret" başlığıyla verdiği haberinde, yüz ifadesinden ve mimiklerinden hareketle Erdoğan'ın Merkel'e karşı "hoşnutsuz baktığı" ve iki Başbakan arasında "sıcak bir atmosferin olmadığının" anlaşıldığı yorumunu yaptı. Haberde ayrıca Merkel'in Türkiye'de gazetecilerin özgür yazmaları gerektiğini ve din özgürlüğü üzerinde durduğunu ifade ettiği kaydedildi.



Haftalık yayınlanan Der Spiegel dergisinin internet sayfasında "Merkel'in Erdoğan ile Buluşması: Boğaz'daki Zorlayan Adam" başlığıyla verdiği haberde ise Erdoğan'ın "yorucu bir partner" olduğu dile getirildi. İki günlük uzun ve yorucu bir ziyaretin ardından Ankara'da düzenlenen ortak basın toplantısında her iki tarafın da samimi ve içten olmadığının belirtildiği haberde, Almanya'nın Türkiye'nin AB'ye üyeliği, PKK'ya karşı sözde yumuşak tutumu, vizenin kolaylaştırılması ve Kıbrıs konuları üzerinde ortak bir uzlaşmanın sağlanamadığı dile getirildi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin