Alman Medyası: Türkiye ve Almanya'nın ekonomik ilişkileri zirvede!

DWelle, Türkiye'nin Almanya'dan yaptığı ithalatın 2013 yılında yeni bir rekor kırdığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Alman Medyası: Türkiye ve Almanya'nın ekonomik ilişkileri zirvede!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti dolayısıyla Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendiren Alman medyasına göre 2013 olumlu bir yıl oldu, Türkiye'nin Almanya'dan ithalatı da rekor kırdı. 



Deutsche Welle, Türkiye-Almanya ekonomik ilişkileri konusundaki verilerin, iki tarafı da memnun edeceğini düşünüyor. 



Haberde "2013 yılında Almanya, Türkiye'ye yaptığı ihracatta daha önce ulaşmadığı bir seviyeyi gördü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'nin Almanya'dan yaptığı ithalat yeni bir rekor seviyesine ulaşarak 24,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun karşısında 2013, Türkiye'nin Almanya'ya yaptığı ihracat açısından da olumlu bir yıl oldu" deniliyor.



ALMANYA DOĞRUDAN YATIRIMI DÖRDE KATLADI



2013 yılında Almanya'nın ithalatının da etkisiyle ikili ticaretin yeni bir zirvenin gerçekleştiğini kaydeden DW, "2013 sadece ticaret açısından değil iki ülke arasındaki doğrudan yatırım ortamı açısından da olumlu rakamlara sahne oldu" değerlendirmesinde bulundu. Haberde şöyle devam edildi:



"Almanya'nın 2013 yılında Türkiye'ye yaptığı doğrudan yatırım hacmi yılın ilk 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 katına çıktı. Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre, 2012 yılının Ocak-Kasım döneminde Almanya Türkiye'ye 408 milyon dolarlık doğrudan yatırım yaparken, 2013 yılında bu rakam 1,7 milyar dolar oldu. Bu artışa paralel olarak 2013 yılında Türkiye'deki şirket satın alma ve birleşme işlemleri açısından da Almanya'nın etkinliğini artırdığı görüldü. Ernst&Young Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2013 Raporu'na göre satın alma ve birleşmelerdeki işlem hacmi bakımından, 2013 yılında bir ilk gerçekleşti ve ilk sırayı gerçekleştirdiği toplam 967 milyon dolar tutarında işlem ile Almanya aldı."



ALMANYA'YA YATIRIM ARTTI



DW, hacim olarak Alman sermayesinin uzağında olsa da Türkiye'nin Almanya'ya yaptığı doğrudan yatırım oranlarında da ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekerken de TC Merkez Bankası verilerinin, 2013'ün ilk 11 ayında yapılan Almanya'ya yapılan doğrudan yatırımın 154 milyon dolar olarak gerçekleştiğini halbuki 2012 yılının aynı döneminde bu rakamın sadece 54 milyon dolar olduğunu gösterdiğini kaydetti. 



SICAK PARADA ARALIK'A KADAR ARTIŞ YAŞANDI



Türkiye'deki girişimcilerin 2013 yılında Almanya'da daha çok yatırım yapmasında, Türkiye'de faaliyet gösteren farklı Alman eyaletlerinin yatırım ajanslarının önemli katkısına işaret eden DW, "İkili ekonomik ilişkilerdeki bir başka ilgi çekici alan sermaye piyasalarına yapılan yatırım oldu. 2013 yılında Türkiye'nin iki kredi derecelendirme kuruluşundan da not artışı alması Alman yatırımcıların Türkiye'deki sermaye piyasalarına daha çok gelmesine yol açtı" dedi.



17 ARALIK OPERASYONLARININ ETKİSİ İLE DARALMA OLDU



Kasım 2013 itibariyle Türkiye sermaye piyasalarına Almanya'dan gelen yatırım tutarının 3,2 milyar seviyesine kadar yükseldiğine işaret edildiği haberde şöyle deniliyor:



"Türkiye sermaye piyasalarındaki Alman yatırımcılar, Ekim ayında ülkedeki en kalabalık yabancı yatırımcı grubunu oluşturuyordu. Fakat 17 Aralık'ta Türkiye'de yaşanan yolsuzluk operasyonlarının etkisiyle yılsonuna doğru Alman yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarındaki portföylerini daralttıkları görüldü."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin