Alman Medyası: Türkiye sınırında güç dengeleri değişiyor!

Alman medyası, Suriye'de radikal islamcı grupların güçlenmesinden endişe edildiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Alman Medyası: Türkiye sınırında güç dengeleri değişiyor!

Deutsche Welle tarafından yayınlanan analizde Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalefetin giderek çözüldüğü belirtilirken "Batı ve Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündeki çeşitli bölgelerin radikal İslamcı muhaliflerin eline geçmesinin üzerinden durum daha da karıştı" denildi.



ABD ve İngiltere'nin son olarak Yüksek Askeri Konsey'in merkez ve depolarının İslami Cephe'nin eline geçmesi üzerine Suriye'nin kuzeyindeki muhaliflere yaptığı yardımları durdurduğunu anımsatan DW, "Muhalefet içindeki ılımlı ve Batı yanlısı güçler şimdi konumlarının daha da zayıflamasından ve İslamcıların güçlenmesinden endişe ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 



Bu arada, muhalefet içinde güç dengelerinin değiştiğine işaret eden Duisburg-Essen Üniversitesi'nden siyaset bilimci ve barış araştırmacısı Jochen Hippler de, "Artık ortak bir direniş cephesi yok. Tamamen farklı nedenlerle savaşan yüzlerce farklı grubun yarattığı karmaşa var. Kimi demokrasi, kimi dinsel ya da aşırı ideolojiler nedeniyle, kimi Kürt milliyetçiliği ya da sadece para hırsı ve zenginleşme hayaliyle savaşıyor. Bu çok olumsuz bir gelişme" dedi. 



ABD ve İngiltere'nin yardımı kesmesinin ardından muhalefet içindeki ılımlı güçlerin zayıflayacağı düşüncesini Hippler'in de paylaştığını kaydeden DW, Suriye ve komşu ülkelerdeki mültecilere yönelik çalışmalar yapan yardım kuruluşu Najda Now'dan Abdülaziz Aidi'nin de "Yurtdışından destek azalırsa rejim büyük bir harekât başlatabilecektir. Bunun acısını da en çok ülke içinde sürgün hayatı yaşayanlar çekecektir" sözlerini de yansıttı. 



Aidi, yardım kuruluşları olarak işlerinin giderek daha da zorlaştığını belirtirken de "Eskiden sadece Esad rejimiyle sorunlarımız vardı, şimdi bir de asilerin, özellikle de İslamcıların kontrolündeki bölgelerde sorunlarla karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin