Alman gazetecilerden Türk meslektaşlarına ziyaret!

TGC ve TGS'deki gazeteciler Alman meslektaşlarını ağırladı.

Google Haberlere Abone ol
Alman gazetecilerden Türk meslektaşlarına ziyaret!

Alman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Alman gazetecilerden oluşan bir heyet  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı ziyaret etti.



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Ceza Yasası, Ceza Usul Yasası ve Terörle Mücadele Yasası üzerinde değişiklik yapılmadıkça Türkiye’nin özgür bir ülke olma şansını yakalayamayacağını düşünüyorum” dedi. TGS Başkanı Uğur Güç ise 7 bin gazetecinin işsiz bırakıldığına dikkat çekti.



Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Başkanı Frank Überall, Fink Der Standart Gazetesi’nden Anna Gulia, Die Presse Gazetesi’nden Duygu Özkan, Taz  Die Tageszeitung Gazetesinden Pascal Beucker, Evrensel Gazetesi Almanya Temsilcisi Serdar Derventli,  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı ziyaret etti.



Ziyarette Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, TGC  Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Sözeri, gazeteci –yazar Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu bulundu.



Ziyarette Alman gazeteciler Türkiye’deki meslektaşlarının çalışma koşulları, karşılaştığı güçlükler ve basın özgürlüğünün durumu ile ilgili bilgi aldı.



BAŞKAN OLCAYTO: 300’E YAKIN GAZETECİ CEZAEVİNE GİRDİ ÇIKTI



Görüşmede Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, şunları dile getirdi:



“2010 yılından bu yana hem basın sektöründe hem de üniversitelerde akademisyenlerin en çok baskıya uğradığı dönem yaşanıyor. Bu altı yıl içinde 300’e yakın gazeteci arkadaşımız cezaevine girdi, çıktı. Çok absürd suçlamalarla cezaevine girdiler, cezaevinde kaldılar. Bu nedenle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun  (GÖP) kurulmasına öncülük etti. Cezaevlerindeki meslektaşlarımızı ziyaret ettik. Düzenli olarak duruşmalarını izledik.



MESLEKTAŞLARIMIZI CEZAEVİNDE ZİYARET EDEMİYORUZ



Cezaevindeki arkadaşlarımızı ziyaret etmek istediğimizde Adalet Bakanlığı’ndan izin alabiliyorduk. Ama son iki yıldır bu tür taleplerimiz geri çevriliyor. Gazetecileri ziyaret etmek; hatta duruşmalarını takip etmek bile problem olmaya başladı. Halka açık olması gereken duruşmalar bile kapatıldı. 



GAZETECİLER ‘GAZETECİLİĞİ’ YAPAMIYOR



Manevi açıdan gazeteciler, gazeteciliği yapamıyor. Artık halkın gerçekleri öğrenme kanalları hemen hemen tıkanmış durumda. Örneğin şimdiye kadar Türkiye’de çok acı olaylar yaşandı. Ankara’da patlama, İstanbul’da havalimanı katliamı yaşandı. Bunların hiçbirini basın doğru dürüst irdeleme, sorgulama hakkını kullanamadı. Halk pek çok yerde neler yaşandığını bilmiyor. Tuhaf bir şekilde yabancı basından öğreniyoruz. Ceza Yasası, Ceza Usul Yasası ve Terörle Mücadele Yasası üzerinde değişiklik yapılmadıkça Türkiye’nin özgür bir ülke olma şansını yakalayamayacağını düşünüyorum. Kaldı ki, bu ağır yasaların yanı sıra Güvenlik Paketi gibi yasalar durumu daha da ağırlaştırıyor.”



UĞUR GÜÇ: GERÇEKLERİ YAZMAK İSTEYEN 7 BİN GAZETECİ İŞSİZ



Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, şunları dile getirdi:



“Gazetecilik Türkiye’de uzun süredir baskı altında. Gazeteciler hakkında açılmış binlerce dava var. Gerçekleri yazmak isteyen 7 bin gazeteci işsiz. Gazetecilerin sadece yüzde 3’ü sendikalı. Gazeteciler, sektörün dışına itildi. Gazeteciler kaçırılıyor, tehdit ediliyor. Başlarına silah dayanıyor. Şu anda 10 gazete dağıtımcısı ve 35 gazeteci cezaevinde. Bu gazetecilerin 20’si hükümlü, 15’i  gazeteci tutuklu olarak yargılanıyor.  Örgütlü olarak her türlü baskıya direnilebilir. Gazetecilik örgütleri olarak gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz.”



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin