Alman Basını, Erdoğan'ı konuşuyor

Alman medya kuruluşları, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye'de neler olabileceğini irdeliyor.

Google Haberlere Abone ol
Alman Basını, Erdoğan'ı konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başlaması ve Erdoğan'dan beklentiler, Alman medyasının yorumlarında Ukrayna krizi ile birlikte ağırlıklı konular oldu. Haber ve yorumlarda Erdoğan'ın "Yeni Türkiye'nin mimarı olarak kalacağı" belirtiliyor ve Erdoğan ve partisinin bu süreçte karşılaşılabileceği sorunlara da vurgu yapılıyor.



-FRANKFURTER ALLGEMEİNE:ERDOĞAN, BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMEDİKÇE TEHLİKE ALTINDA OLACAK-



Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı makamına seçilmesini değerlendiren Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, DWelle tarafından yansıtılan yorumunda "Erdoğan, demokratik parlamenter sistemden, kendine daha çok güç sağlayacak başkanlık sistemine geçemediği sürece tehlike altında olacak" görüşünü dile getirirken şu savları öne sürüyor:

"Bizzat Erdoğan tarafından AKP'nin başına getirilen yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partiyi bir bütün halinde tutup seçimler kazanabilmesi konusunda büyük kuşkular var. Aralarında çok popüler bir isim olan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu Erdoğan tarafından dışlanan isimler yeni bir parti kurabilirler. İşte o zaman AKP'nin iktidarı kırılabilir, hem de artık hareketin öncüsü Erdoğan'dan yoksun kalmışken. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkisi dışında günlük siyasete burnunu sokması da gerilim yaratmaya devam edecektir."



-SAARBRÜCKER ZEİTUNG: BATI İLE İLİŞKİLERİN DAHA UYUMLU OLMAYACAĞI AÇIK-



Aynı konu Saarbrücker Zeitung gazetesinde de kapsamlı bir şekilde işleniyor. Yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeni Başbakan Davutoğlu'nun‚ "Yeni Türkiye"yi inşa etmek istediklerini belirten gazetenin yorumu şöyle devam ediyor:

"Bu yeni Türkiye'nin, Batı'nın kendisine söz söylemesine izin vermeyen, bölgesinde öncü rol üstlenecek bir kuvvet haline gelen, ekonomisi güçlü, modern Müslüman bir devlet olması hedefleniyor. Ancak Erdoğan Sistemi'nin önemli zayıf noktaları var. Örneğin kendine yönelik eleştiriye tamamen kapalı. Geçtiğimiz yıl yaşanan Gezi olaylarından bu yana hükümet her sorunu ve engeli sözde komplo teorilerine bağlıyor, hem de bazen Batılı müttefiklerini suçlayarak. Bu durumun Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığında da böyle kalacağı beklenebilir. Batı ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha uyumlu olmayacağı açık."



-DWELLE: MESAJ AÇIK, AKP SİYASETİNDE DEĞİŞİM YOK-



Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin ederek yeni görevine başladığını duyuran Deutsche Welle de, parti kurultayında yapılan konuşmalara vurgu yapıyor ve Erdoğan'ın verdiği mesajı, "Mesaj açıktı" diyerek "AKP siyasetinde bir değişim olmayacak" biçiminde değerlendiriyor.

Erdoğan ve Davutoğlu'nun "Osmanlı Devleti'ni anımsatan, İslami köklere dayalı, halkın huzur içinde yaşayacağı "Yeni Türkiye'yi' birlikte imar edeceklerini savunduklarını" kaydeden DWelle, "Kurultayda kesin olarak ortaya çıkan en çarpıcı sonuç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözü edilen "Yeni Türkiye'nin' mimarı olarak kalacağı" sözlerini kullanıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin