Alkollü içeceklere ve sigaraya büyük zam! Alkol ve sigarada ÖTV oranı artırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Alkol ve sigaraya bir zam daha geldi. Alkollü içeceklerde ve sigarada özel tüketim vergisi oranı artırıldı. Bir litre rakıda ÖTV tutarı 481,98 TL'den 602,48 TL'ye yükseltildi. Sigarada 0.71 TL olan asgari maktu vergi tutarı 0.79 TL oldu.

Google Haberlere Abone ol
Alkollü içeceklere ve sigaraya büyük zam! Alkol ve sigarada ÖTV oranı artırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Resmî Gazete'de yayımlanan karar göre, alkollü içeceklerde ve sigarada ÖTV oranı artırıldı.

Alkollü içeceklerde ve sigarada özel tüketim vergisi oranı artışından sonra, bir litre rakının tutarı 481,98 TL'den 602,48 TL'ye yükseltildi.

Sigarada 0.71 TL olan asgari maktu vergi tutarı 0.79 TL oldu.

 İşte gelen zamların oranları:

Alkollü içeceklere ve sigaraya büyük zam! Alkol ve sigarada ÖTV oranı artırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı - Resim : 2

Alkollü içeceklere ve sigaraya büyük zam! Alkol ve sigarada ÖTV oranı artırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı - Resim : 3

Sigaralardan alınan asgari maktu ÖTV tutarı 0,7197 liradan 0,71, maktu ÖTV tutarı da 0,7150 liradan 0,7875 liraya çıkarıldı. Yüzde 63 olarak uygulanan nispi vergi oranında ise değişiklik yapılmadı.

VERGİ YÜZDE 25 ORANINDA ARTTI

Alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 25 oranında artırıldı. Biradaki maktu ÖTV tutarı 4,40 liraya, rakıdaki ÖTV 602,48 liraya çıkartıldı.

Alkol derecesi yüzde 18 ve daha az olan şaraplardaki ÖTV tutarı 175,56 liraya, alkol derecesi yüzde 22 ve fazla olanlarda ise 602,48 liraya yükseltildi.

ERKENE ÇEKİLDİ

Sigara ve alkollü içkilerdeki maktu vergiler 6 ayda bir enflasyon oranında artırılıyordu. İktidar enflasyondaki yükselişi dikkate alarak haziran ayı sonunda yapması gereken artışı bir ay öne çekerek ÖTV artış oranını düşürmüş oldu.

 ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. ÖTV, lüks (kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.

ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin