Ali Babacan'dan flaş ortak aday açıklaması. Babacan Altılı Masa'da konuşulanları anlattı. Babacan Cumhurbaşkanı adayının özelliklerini saydı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, tv100'ün ses getiren programı Yüzler Kulübü'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı konusunda gelen soruya yanıt verdi. Babacan, " Sözünde duran, güvenilir bir isim olması önemli. Demokrasiyi içselleştirmiş olmalı. Güçlendirmiş Parlamenter Sistemi sözde değil öz de desteklemeli." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Ali Babacan'dan flaş ortak aday açıklaması. Babacan Altılı Masa'da konuşulanları anlattı. Babacan Cumhurbaşkanı adayının özelliklerini saydı

Gürkan Hacır'ın moderatörlüğünde tv100'de ekrana gelen Yüzler Kulübü programının konuğu DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, tv100 yazarı Erdoğan Aktaş ve Pınar Işık Ardor sorularını yanıtladı.

Ali Babacan'ın açıklamalarından satır başları:

"Herhangi bir isim konuşmadık"

- Bugün itibariyle 6’lı masada herhangi bir isim konuşmadık. Herhangi bir isimle ilgili olumlu, olumsuz bir değerlendirmede bulunmadık. Baştan itibaren biz bir sıralama ilan etmiştik. İlk önce yapmamız gereken geçiş sürecinin yol haritasını tamamlamak ve seçim sonrası kurulacak hükümetin programını bitirmek. Bir bakıma ortak cumhurbaşkanı adayımızın seçim beyannamesini 6’lı partinin ortak bir şekilde yazıp bitirmesi.

" 6 genel başkandan hepsi potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır"

- 6 genel başkandan hepsi potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır diyoruz. Aynı zamanda dışarıdan da isimler olabilir.

- Sözünde duran, güvenilir bir isim olması önemli. Demokrasiyi içselleştirmiş olmalı. Güçlendirmiş Parlamenter Sistemi sözde değil öz de desteklemeli.

- Seçim takvimi belli olduktan 2 gün sonra adayımızı açıklarız.

"72 başlıktam 36'sında tam mutabık kaldık"

- 6’lı masada ayrı ayrı partiler olmamıza rağmen yarınların Türkiye’sinde buluşuyoruz. 72 tane başlık tespit ettik, bugün itibariyle 36’sında tam mutabık kalmış durumdayız.

- Eski koalisyonlar nasıl oluyordu? Partiler ayrı ayrı seçime giriyordu. Karşılıklı hakaretler, birbirini incitmeler oluyordu. Seçimden sonra oturup ortak görüşmesine başlıyorlardı. 12 Şubat’ta başlayan beraber çalışma kültürü oluşturduk. Geçmişimizi konuşursak anlaşmamız mümkün değil. Biz Türkiye'nin yarınlarında buluşuyoruz.

"400 üzerinde bir oyla meclisten geçerse, geçişi yapacağız"

- Aktaş'ın "Sistem değişimini halka soracak mısınız?" sorusuna Babacan "6 partinin ortak anlayışı ‘Buna gerek olmasın’ diyoruz ama bu 32 başlıkla ilgili her şeye karar verdikten sonra biz bunu kamuoyuyla paylaşacağız. 400 üzerinde bir oyla meclisten geçerse, geçişi yapacağız" yanıtını verdi.

- Dünyada demokrasiyi savunan herkes Türkiye’yi izliyor, bizim başarımız dünyadaki tüm demokratların başarısı olacak. Seçimden sonra da Türkiye’yi kazanmamız lazım, ülkeyi iyi yönetmemiz lazım. Onun için bu eylem planlarını açıklıyoruz.

- Önümüzdeki seçimlere DEVA Partisi olarak gireceğiz. DEVA Partisi oy pusulasında yeri olacak, vatandaşlarımız evet mührünü basacak. En az 41 ilde böyle olacak. Bazı illerde seçim işbirliği modalitesiyle ilgili çalışmamızı başlattık.

6'lı masanın hedefi

- 6’lı masa olarak bizim en önemli amacımız ortak adayımızın açık farkla seçimi kazanması, mecliste en az 360 milletvekiliyle anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlamak.

- (Adaylık tartışmaları) Bu tartışmaları 6’lı masa için faydalı bulmuyoruz. DEVA Partisi bu tartışmaların dışında, biz tersten talimat verdik ‘Bu konuyu konuşmuyoruz’ dedik. Çünkü ortak karar verecek bir hususta kamuoyu önünde tartışma yapılması 6’lı masaya olan güveni olumlu etkilemez.

- Seçimlerden sonra iş başına gelecek Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetirken kendisine destek partilerle bir istişare ruhuyla ülkeyi yönetsin şu andaki Cumhurbaşkanı gibi yönetmesin bu konuda mutabıkız.

- "Genel Başkanlar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak mı?" sorusuna Babacan "İşin özü 6 partinin ortak adayı olarak seçime giden arkadaşımız, kendisini destekleyen partilerle istişare içerisinde kararlarını verecek. Yani işin özü katılımcılıktır" cevabını verdi.

- Bugünkü fiyatları Sayın Erdoğan açıklıyor, onun bilgisi olmadan mümkün mü? Yani siz kimi kime şikayet ediyorsunuz? Enflasyon olunca, maaliyetler artınca suçlu marketler oluyor.

"Fiyatları düşürmenin 2 yolu vardır"

- Türkiye ekonomisinin zirvede olduğu yıllarda ben bu işin başındaydım. Fiyatları düşürmenin 2 yolu vardır. Kur makul gidecek, maliyetler aşağı çekilecek ve para politikası konusunda bağımsız bir Merkez Bankası ile talep tarafında doğru yöneteceksin.

- Kadronuz iyi olacak, istişare ile yöneteceksiniz başka türlü yönetemezsiniz. 2015 yılında 3 dönemi doldu, hala asılmaya çalışıyor 2015’ten sonra her şey tepe taklak gidiyor. Çünkü uzun süre güç kullanımı insanları bozuyor.

- Tasarruf ruhu olmadan ekonomiyi kalkındıramazsınız.

- Paradan 6 sıfırın atılacağını basından öğrendi sonra bana ‘Keşke ben açıklasaydım bunu geniş kitleleri ilgilendiriyor’ dedi. Paradan 6 sıfırın atılmasının sahibi Merkez Bankası ve Hazine.

- İktidarın bu seçimi kaybetme ihtimali çok yüksek. Şu anda 6’lı masa işini doğru yaptıktan sonra bugünkü iktidarın işi çok zor çünkü Sayın Erdoğan yoruldu, bu milleti de yoruyor artık.

İlk 90 dakika

- İlk 90 dakikada çok kuvvetli bir açıklama. 90 dakikada yapılacak bir açıklamayla özgürlükler konusunda tablo birden değişir. Türkiye’de hiçbir basın mensubu, yorumcu, köşe yazarı yazdığından çizdiğinden dolayı işinden kovulmayacak. Hiçbir basın patronunu arayıp şunu kovun demeyeceğiz. Savcılarımıza ve hakimlerimize sizden talimat gelmeyecek diyeceğiz.

- Ekonomiyle ilgili kurumların ayağa kalkması 1 aydır. Her birimin ehli olan dürüst insanları göreve getirip, bağımsız çalışacaklar. Hedefleri fiyat istikrarını sağlamak olacak. İlk 6 ayda kriz iklimi ortadan kalkar ancak enflasyonun tek haneye inmesi 2 yıl çünkü enflasyon beklentisinin kendisi enflasyon üretebiliyor.

" HDP’yle işleyen diyalog kanallarımız var"

- HDP'nin içinde olduğu ittifak apayrı. HDP’yle işleyen diyalog kanallarımız var, görüşüyoruz.. Ülkenin yarınlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz.  Biz HDP’yi sadece siyasi parti tüzel kişiliğinden ibaret görmüyoruz. HDP’ye destek veren milyonlarca vatandaşımızın temsil edildiği yapı olarak görüyoruz. Demirtaş şu anda tutuklu yargılanıyor dolayısıyla böyle bir diyaloğumuz yok. Dosyasına baktığımızda tutuklu yargılanmasını gerektirecek herhangi bir husus görmüyoruz

- Parlamentoda Kürtçe konuşanlar farkındalık oluşturmak için bunu yapıyor. Mesele bu ülkede en çok konuşulan ikinci dilin kayıtlara ‘bilinmeyen dil’ olarak yazılması. 

"HDP’nin kapatılmasına karşıyız"

- HDP’nin kapatılmasına karşıyız, AK Parti’nin kapatılması söz konusuyken Erdoğan ‘Partilerin kapatılması teklif edilemez’ diye ‘Anayasa maddesi koymalıyız’ diyordu. AK Parti kıl payı 1 oyla kapatılmadı. Partilerin tüzel kişiliğinin kapatılması yanlıştır.

"Abdullah Gül belli konularda görüşlerini bizimle paylaşıyor"

-  "Abdullah Gül’le ilişkiniz ne düzeydedir?" sorusuna Babacan "Partimizin kuruluş esnasında bizlerle görüşünü paylaşmış bir insan ancak DEVA Partisi de ayrı bir tüzel kişilik. Evde oturup görüşmelerimiz oluyor, belli konularda görüşlerini bizimle paylaşıyor. Sayın Gül’ün tarafsız bir Cumhurbaşkanı olduktan sonra tekrar dönüp partili bir siyaset yapmak isteyeceğini zannetmiyorum." sözlerine yer verdi. 

- Genel affa karşıyız. KHK’lılarla ilgili kurunun yanında yaş yanmasın diyoruz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin