Al Arabiya TV'nin Genel Müdürü kaygılı: El Kaide Türkiye'ye bir taş atımı kadar yakın

IŞİD'in Irak'taki hızlı ilerleyişi Batı'da olduğu kadar Arap dünyasında da ciddi kaygıları yarattı.

Google Haberlere Abone ol
Al Arabiya TV'nin Genel Müdürü kaygılı: El Kaide Türkiye'ye bir taş atımı kadar yakın

IŞİD'in Irak'taki hızlı ilerleyişi Batı'da olduğu kadar Arap dünyasında da ciddi kaygıları yarattı. Al Arabiya TV Genel Müdürü Abdül Rahman El Raşid, "Aşırı unsurlar, sınıra vardı. El Kaide, üç büyük bölge ülkesi Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan'a bir taş atımı kadar yakın" uyarısında bulundu.



Tanınmış gazeteci yazar El Rasid, Londra'da yayınlanan Asharq Al-Awsat gazetesince yer verilen "IŞID, Suudi Arabistan'ın sınırlarına vardı" başlıklı makalesinde Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ülkesinin terörizm tehdidinden korumak için tüm gerekli önlemler alınması talimatını verdiğine dikkat çekerek "Aşırı unsurlar, sınıra vardı. El Kaide, üç büyük bölge ülkesi Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan'a bir taş atımı kadar yakın" diye yazıyor.



"Mezhepçi politikaları" nedeniyle Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi sert dille eleştiren El Raşid, şu savları dile getiriyor:



"İlk başta Suriyeli milliyetçileri İslamcı aşırı unsurlarıyla karıştıran Türkiye, nihayet Esad rejimine değil, kendi ulusal güvenliğine tehdit oluşturdukları ilan ederek İslamcı terör gruplarına sınırlarını kapatma kararını verdi. Ürdün ve Suudi Arabistan ise, baştan beri hepsi Esad rejimine karşı olsalar da ılımlı vatansever Özgür Suriye Ordusu ile terörist IŞİD ve Nusra Cephesi arasında bir ayrım yapmışlardı.



Şimdi ise insan, nasıl oldu da ki siz rakip olan Esad, Maliki, IŞİD ve El Nusra Cephesi'ni aynı sepete koydunuz? diye sorabilir. Ama gerçek budur ki Esad ve Maliki olmasaydı IŞİD ve El Nusra Cephesi de olmazdı. Suriye ve Irak cezaevlerinde tutuklu bulunan çoğu liderleri serbest bırakıldı, bunun kağıtların karışmasına yol açacağına inanan bu rejimler tarafından. Evet, geçekten kağıtlar karıştı: Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan, bu terörist gruplarla mücadele etme istediklerini açıkladılar."



El Reşid, makalesinin son bölümünde de "Esad ve Maliki'nin mezhepçi politikaları, bu kaosu tetikleri. Bu yüzden çözüm, hem Bağdat, hem de Şam'da Amerikan, Batılı ve bölgesel desteği olan güçlü bir hükümetten geçiyor. Çözüm de IŞİD'e karşı askeri mücadeleyle sınırlamak da başarısızlıkla sonuçlanır, 2011 yılından bu yana gördüğümüz gibi" dedi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin