Aktivistler dünya medyasına tepkili!

Suriyeli aktivistler, dünya medyasının "IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarına ilgi gösterirken diğer bölgeleri görmezden gelmesine" tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Aktivistler dünya medyasına tepkili!

Suriye'nin Halep iline bağlı Kobani (Ayn el-Arap) kentinin IŞİD tarafından saldırıya uğraması üzerine medyanın sadece buraya yoğunlaşması ve diğer bölgelerinde olanları görmezden gelmesi, Suriyelilerin tepkiye neden oluyor.



Suriyeli aktivistler, sosyal medya üzerinden dünyanın ve medyanın Kobani'ye gösterdiği ilgiye, "Halep nerede? Suriye'de, Suriye nerede? Kobani'nin güneyinde" şeklinde eleştirel yaklaşımlarda bulunuyor. 



Aktivistler, bu eleştirel yaklaşımlarına sosyal medyada yer alan diyalogla da dikkati çekemeye çalışıyor. Diyalog, Batılı bir kişinin Halep ismini duyduktan sonra kentin nerede yer aldığını sormasıyla başlıyor. Kendisine Halep'in Suriye'de olduğu söylenen kişi bu sefer de Suriye'nin yerini soruyor ve "Suriye, Kobani'nin güneyinde" cevabını alıyor.



"Medya neden Kobani'ye yoğunlaştı?"



Suriyeli siyasi analist ve Suriye Genel Devrim Konseyi'ne (SRGC) bağlı "sirajpress.com" internet sayfasının editörü Muhammed Emin, "Uluslararası koalisyonun, IŞİD'e karşı operasyonlarını Arap sermayesinden finanse etmek amacıyla medyanın ilgisini Kobani'ye yoğunlaştırdığını" savundu. 



"Kobani'ye olan ilginin önemli sebeplerinden birinin de Ortadoğu'da jeosiyasi sınırların değişim süreci ve Kürt nüfusunun çoğunlukta yaşadığı bölgede bağımsız bir devlet kurma çabası olduğu" değerlendirmesinde bulunan Emin, "Kürt grupların, Türkiye sınırındaki El-Cezire, Kobani ve Afrin'de bağımsızlık için silah desteğine ulaşabilmek üzere IŞİD'le yürüttükleri savaşa dikkati çekmeye çalıştıklarını" öne sürdü. 



Emin, ayrıca medyanın ilgisini "yaygara koparma" olarak nitelendirerek, bunun Esed rejimine yasak silahlar kullanarak bazı bölgelerde yeniden kontrolü ele geçirme fırsatı doğurduğunu iddia etti. 



"Kobani'ye gösterilen ilgi doğal"



Kürt gazeteci Muhammed Cemo ise "medyanın Kobani'ye gösterdiği ilginin doğal olduğunu çünkü ne Irak ne de Suriye'de orduların karşısında duramadığı IŞİD'in Kürt savaşçılar tarafından durdurulduğunu" söyledi.



Kürt savaşçıların vatanlarını ve ailelerini savunmak için yüksek bir inançla mücadele ettiği için IŞİD'e karşı koyabildiğini ifade eden Cemo, "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonların ise ağır olmasına rağmen karadan müdahaleyi içermediği için alanı IŞİD'e bırakmaya devam ettiğini" kaydetti.



Halep'in 140 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Kobani, bir ayı aşkın süredir IŞİD kuşatması altında ve buradaki silahlı Kürt gruplarla IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin