AKP dokuz ‘Çelebi’ daha arıyor. Barış Yarkadaş Mehmet Ali Çelebi'nin AK Parti'ye geçişinin kulisini yazdı

CHP'den istifa ederek Memleket Partisi'ne katılan, dün de AK Parti'ye geçtiğini açıklayan Mehmet Ali Çelebi hakkında tv100.com yazarı Barış Yarkadaş bir yazı kaleme aldı. Yarkadaş, Çelebi'nin AK Parti'ye geçmesi ile ilgili kulislerde konuşulanları da köşesine taşıdı. İşte Barış Yarkadaş'ın yazısı...

Google Haberlere Abone ol
AKP dokuz ‘Çelebi’ daha arıyor. Barış Yarkadaş Mehmet Ali Çelebi'nin AK Parti'ye geçişinin kulisini yazdı

Türkiye, 27. Dönem Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin AKP’ye katılacağını tam iki ay önce ve ilk kez TV 100 ekranından duydu.

Hatırlarsanız; TV 100’ün başarılı programcısı Pınar Işık Ardor’un sunduğu ‘Gündeme Dair’ adlı programda CHP’den istifa edip Memleket Partisi’ne katılan, bir süre sonra ise o partiden de ayrılıp ‘bağımsız’ kalan Çelebi’nin AKP’ye transfer olacağını duyurmuştum.

Ardından ise Çelebi ile aramızda bir tartışma başlamıştı.

Çelebi ile kamuoyu önünde yaşadığımız polemiğe tanık olduğunuz için bunları detaylı olarak anlatmayacağım.

Bunlar zaten geride kaldı…

TV 100’de dün katıldığım haber bülteninde Çelebi’ye “Benden hem özür dile hem de CHP seçmeni olan bana oyumu geri ver’’ çağrısı yaptım.

Kuşkusuz ki; iki çağrım da yanıtsız kalacak…

Ancak ben bu çağrı ile tarihe bir not düşmek istedim…

Bakalım tarih Çelebi’yi nasıl yazacak?

Bunu tarihe bırakıp günümüze dönelim…

TRANSFERİN SEBEBİ…

AKP’nin Çelebi’yi üstelik de Çelebi’nin yoğun ısrarı üzerine transfer etmesi, -sadece- RTÜK’te boşalan 1 sandalyenin İYİ Parti yerine AKP’ye verilmek istenmesi ile açıklanamaz.

Bu da kuşkusuz ki bir gerekçedir ancak belirleyici bir gerekçe değildir.

AKP, Çelebi’yi transfer ederek, kendi iktidarı döneminde yaşanan kumpastan dolayı 6 yıl hapis yatan Çelebi üzerinden ‘kendisini aklamak’ istemiştir.

AKP Çelebi’yi transfer ederek, ‘devşirme politikacı’ dönemini sürdürdüğünü göstermiş ve muhalif saflarda siyaset yapan aktörlere yönelik bir ‘güvensizlik’ havası yaymak istemiştir.

HULUSİ AKAR FAKTÖRÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yakınlığıyla bilinen ve CHP’de siyaset yaparken bile Akar’la olan ilişkisini sıkı tutan Çelebi’nin transferi için daha birçok tespit yapılabilir.

Ancak bence en önemli gerekçe, AKP’nin önümüzdeki sürece ilişkin yol haritasında gizlidir.

AKP’NİN ‘TEK’ ALEVİ VEKİLİ

Bildiğiniz üzere, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geride bıraktığımız günlerde bir ‘Alevi Açılımı’ yaparak, 2008’de ilan ettikleri ancak daha sonra ise ‘unuttukları’ projeyi bu kez farklı bir çerçevede hayata geçirmek istiyor. En azından; seçime kadar bu projeyi sanki hayata geçirecekmiş gibi yapıyor…

AKP’de Alevi inancına sahip ‘tek’ milletvekili olan Çelebi’nin transferi de bu projenin bir ayağı…

‘AÇILIM’ SÜRECEK

Önceki gün Gürkan Hacır’ın sunduğu Taksim Meydanı programı için geldiğim Ankara’da siyaset kulislerini epey bir dolaştım.

AKP’ye yakın kaynaklarım, iktidar partisinin ‘Alevi Açılımı’nı sürdürmek ve Alevi inancına sahip yurttaşlarımızdan oy alabilmek için yeni adımlar atabileceğini aktardı.

Bir kaynağım, bu adımlardan birinin ise 2023 seçimlerinde Alevi inancına sahip en az 10 milletvekili adayının AKP listelerinde yer alması olduğunu söyledi.

Demek ki; Alevi inancına sahip bir aileden gelen Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla birlikte, iktidar partisinin 9 vekil adayına daha ihtiyacı  var…

Bakalım bu 9 kişi kim olacak ve AKP adayı olmaları halinde hangi söylemleri dile getirecekler?

YİNE DAR BİR KALIBA GİRDİK…

Doğrusu, siyaset ilginç bir zemine kayıyor…

CHP ‘Türban’ AKP ise ‘Alevi’ açılımı yapıyor.

Bu iki gelişme, siyasetin ‘kimlik ve kültürel değerler’ kıskacına girdiğini ve buraya hapsolduğunu gösteriyor.

Ki; ‘kimlik ve kültürel değer’ siyaseti AKP’ye 20 yıldır kazandırıyor.

Umarım hem siyaset bu kıskaçtan kurtulur hem de CHP bu tuzağa yine düşmez…

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin