Akbelen'den sonra Artvin'de de doğa katliamı. Özaltın İnşaat'ın doğa katliamı hazırlığı tv100 tarafından görüntülendi

Maden şirketlerinin Türkiye'deki doğa katliamları devam ediyor. Muğla Akbelen Ormanları, Çanakkale Kazdağları derken şimdi de Artvin'de doğa katliamı yapılıyor. Maden şirketlerinin doğayı talan etmesinin peşini bırakmayan tv100 bu kez Artvin'de Özaltın İnşaat tarafından yapılan doğa kıyımı hazırlığı görüntüledi.

Google Haberlere Abone ol
Akbelen'den sonra Artvin'de de doğa katliamı. Özaltın İnşaat'ın doğa katliamı hazırlığı tv100 tarafından görüntülendi

Türkiye'de maden şirketlerinin çevre kıyımı son sürat devam ediyor. Holdingler maden ve rant uğruna ağaçları ve doğayı adeta katlediyor. Muğla Akbelen Ormanları, Kazdağları derken şimdi de Özaltın İnşaat tarafından Artvin'de doğa kıyımı hazırlığı görüntüledi.

tv100, Artvin'de Hayrettin Özaltın'ın sahibi olduğu Özaltın İnşaat'ın yaptığı doğa katliamını görüntüledi. Doğasıyla baş döndüren Artvin'i hedef alan Özaltın İnşaat, Ardanuç ilçesinin Gümüşhane köyü civarında altın madeni ve atık toplama tesisi için doğa kıyımı hazırlığı yapılıyor.

Halihazırda çalışmalarına devam eden şirket, zaten yüzlerce ağacı kesti ancak Özaltın İnşaat altın madeni için kapasite artırmak istiyor. Bu da; Doğa, bitkiler, hayvanlar hatta insanlar için büyük tehlike anlamına geliyor.

MART AYINDA ÇED BAŞVURUSU YAPILDI

tv100'de yer alan habere göre Özaltın İnşaat Artvin'de ağaç katliamı için mart ayında ÇED'e başvurusu yaptı. Başvurunun onaylanması halinde doğa katliamı büyüyecek. Projede 844 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanın katledilmesi planlanıyor.

2012 yılında ÇED'in olumlu kararıyla 16,12 hektarlık alanda maden işletmesi faaliyetlerine başlayan şirket, bu alanı 38 kat büyüterek 602,22 hektarlık alana çıkarmak istiyor.

SİYANÜR VE KİMYASAL TEHLİKE 

Şirket, kapasite artırımının yanı sıra bölgede zenginleştirme ve atık depolama tesisi inşaa etmek istiyor. Toplamda 939 milyon 660 bin lira harcanması planlanan projenin ömrü 22 yıl. Çıkarılan cevherler tesiste siyanürle birlikte ayrıştırılacak. Siyanür ve beraberinde kullanılan tehlikeli kimyasalların oranı ise belli değil.

Projenin yapılacağı alan ise yerleşim yerlerinin dibinde bulunuyor. Proje alanının 45 kilometre batısında Köseler köyü, 320 metre güneyinde Okumuşlar köyü, 670 metre doğusunda Tuzluca Mahallesi yer alıyor.

ÖZALTIN İNŞAAT'IN SİCİLİ DE KABARIK

Artvin'de doğayı katleden şirket son yıllarda aldığı ihalelerle dikkat çekiyor. Aldığı ihalelerde de yaptığı büyük hatalarda devasa zararlar oluşturuyor. Bunlardan biri ise Bingöl Kığ Barajı. Barajda yapılan harcama 2 milyar 400 milyon TL idi. Ancak bu barajda 20 ay elektrik üretimi yapılamamıştı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin