AK Partili Şamil Tayyar'dan ekonomi yönetimine GES tepkisi. Ekonomide kritik kararlar alındı, yetkililerinden açıklama gelmedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün akşam saatlerinde yeni ekonomik adımları açıkladı. Yeni ekonomik adımlar kapsamında GES ihraç edileceği açıklandı ancak bununla ilgili net bir bilgi verilmedi. AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar ise ekonomi yönetimine tepki gösterdi: Üzgünüm

Google Haberlere Abone ol
AK Partili Şamil Tayyar'dan ekonomi yönetimine GES tepkisi. Ekonomide kritik kararlar alındı, yetkililerinden açıklama gelmedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün akşam saatlerinde yeni ekonomik adımları açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni ekonomik adımlar kapsamında GES ihraç edeceklerini açıkladı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) uygulamasının başlatılacağını ve talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini bildirdi.

Geçmiş yıllarda denenen bu uygulama ile gelire endeksli senetler, zarar etmeyen kamu kurumlarına endeksleniyor ve kuponla ana para ödemeleri belirleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıklamasına göre GES'ler sadece gerçek kişilere sunulacak ve ülke genelindeki duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek. İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak. Bakanlığı bu konudaki açıklaması şöyle:

‘Kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.’

GES'LER NEYİN GELİRİNE ENDEKSLİ OLACAK?

Kur Korumalı Mevduat'ta oluduğu gibi bu uygulamanın amacı da vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirmek.

Hazine'ye göre (GES) getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önleneceği belirtiliyor.

Ayrıca bu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde, bunun yatırımcılara ilave getiri olarak aktarılacağı kaydediliyor. Ancak bu KİT'lerin hangileri olduğu açıklanmadı. Uygulamanın taban faizi, vadesi ve vade getirisi hakkında da bir açıklama yok.

 

ŞAMİL TAYYAR'DAN EKONOMİ YÖNETİMİNE TEPKİ

AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar ise ekonomi yönetimine tepki gösterdi.

Sosyal medyadan bir paylaşım yapan Tayyar'ın hedefinde ayrıntılı açıklama yapmayan Hazine ve Maliye Bakanı yetkilileri vardı.

AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dün akşam açıkladığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedine ilişkin olarak, "Herkes Google yardımıyla yazılı açıklamaları tercüme etmeye çalışıyor. Şu ana kadar karar mekanizmasındaki tek yetkili çıkıp tartışmalara açıklık getirmedi. Üzgünüm" eleştirisini yaptı.

AK Partili Şamil Tayyar'dan ekonomi yönetimine GES tepkisi. Ekonomide kritik kararlar alındı, yetkililerinden açıklama gelmedi - Resim : 2

KİRA DÜZENLEMESİNE DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Şamil Tayyar, mira artışına getirilen yüzde 25 sınırına da tepki göstermişti. Tayyar, "Fahiş kira artışı mutlaka önlenmeli. Artışa sınır koymak gerekiyorsa, ölçüt, TÜFE gibi nesnel olmalıdır. Enflasyonun yüzde 73.5 olduğu ortamda yüzde 25’lik keyfi sınır, yeni sorunlar üretir. Kayıt dışılık artar, daha kötüsü yeni sosyal ihtilaflar doğar. Karar gözden geçirilmeli.” paylaşımında bulunmuştu. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin