AK Parti'den asgari ücret açıklaması... AK Partili isimden milyonlarca çalışana kötü haber. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın restine flaş cevap. İşte 2023 asgari ücret maaşı. Asgari ücretin ne zaman açıklanacağı belli oldu

Milyonlarca çalışan asgari ücrete gelecek zam oranına kilitlendi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira çıkışı heyecanlandırsa da AK Parti MKYK üyesi, ekonomist Doç. Dr. Resul Kurt'un açıklamaları umutsuzluğa neden oldu. Kurt, "Görüştüğümüz işverenler 45-50 aralığını talep ediyor. Önümüzdeki hafta başında asgari ücretin açıklanmasını bekliyoruz." dedi. Kurt asgari ücret tahminini de açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'den asgari ücret açıklaması... AK Partili isimden milyonlarca çalışana kötü haber. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın restine flaş cevap. İşte 2023 asgari ücret maaşı. Asgari ücretin ne zaman açıklanacağı belli oldu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantı yaklaşık 3 saat kadar sürdü. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısından da karar çıkmadı. Oysa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin üçüncü toplantıyı işaret etmiş, asgari ücretin toplantı sonrasında duyurulabileceğinin işaretini vermişti. Bakan Bilgin hiçkimsenin mağdur edilmeyeceğini söylemişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı planlandığı gibi gitmedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret konusunda resti çekti. Atalay, "Bizim teklifimiz 9 bin TL. Altında teklif gelirse masaya oturmayacağız." açıklamasını yaptı. Atalay açıklamasının devamında ise, 20 gündür süren bir süreç, arkadaşlar üçüncü toplantıyı yaptılar. Beni de buraya çağırdılar. Türk-İş 40 senedir bir araştırma yapıyor. Ayın birinde Türk-İş'in açlık sınırı 7 bin 785 TL, yoksulluk sınırı 10 bin TL. Böyle bir ifade kullanmıştık, bu ifade üzerinden 20 gündür Türk-İş'in teklifi 7 bin 785 TL dendi. Bizim bu zamana kadar hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e, Komisyon'a söyledim. Türk-İş'in resmi teklifi 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız, vermezlerse bu meselenin içinde olmayız." dedi.

Asgari ücretle ilgili AK Parti MKYK üyesi ve ekonomist Doç. Dr. Resul Kurt'tan çarpıcı bir açıklama geldi.

"İşçiyi memnun edeceğiz, işverene de taşınabilecek kadar bir yük verileceğiz." diyen Kurt, "Asgari ücret şu anda 5 bin 500 lira. Bizim 7 bin 825 lira sınırımız var, pazarlığı buradan başlatacağız dedi Ergün Atalay. Yüzde 42,43 bandına geliyor. Talebimiz bu değil dedi. Türk-İş Başkanı işçiyi sattı dediler. Yüzde 42 civarında bir artış işçi tarafını memnun etmiyor. İşveren tarafı da 7 bin liralardan kapıyı açtı." değerlendirmesinde bulundu.

İşçilerin yüzde 65 artış talep ettiğini söyleyen Kurt, "Görüştüğümüz işverenler 45-50 aralığını talep ediyor. Önümüzdeki hafta başında asgari ücretin açıklanmasını bekliyoruz." dedi.

"BENİM BEKLENTİM 8 BİN İLE 8 BİN 250 ARASINDA"

"AK Parti'de konuşulan oran ne?" sorusuna da yanıt veren Kurt, "Parti içerisinden hiçbir arkadaşımız bu komisyonun üyesi değil, söz sözlersek manipülasyona açık olur. Ben 10 bin brüt düşündüm. Akademisyen kimliğimin yanında çalışma hayatının da içerisindeyim. Asgari ücret için bireysel, danışman olarak yaptığım çalışmalarda tahminlerim belki 1 lira şaşmıştır. Asgari ücrette yapılan artış diğer çalışanlarda da beklenti oluşturuyor. Benim beklentim 8.000-8.250 TL civarında" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETİ DOLAR ÜZERİNDEN HESAPLADI, 15 TEMMUZ'U İŞARET ETTİ

Kurt, "2001'de asgari ücret 92 dolara tekabül ediyordu. Dolar kuru bu dönemde yükseliyor. 2015 yılına kadar dolar normal seyretmiş, 2015'da 560 dolar asgari ücret. Hain darbe girişimi sonrasında düşüş görülüyor. Dolar olarak bakıldığında, küresel saldırılara rağmen 2020'de 391 dolar. 420-430 dolarlık bir rakam ortaya çıkar. İşçinin ezilmediği bir sistem için işverenin de katlanması gerek." dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin