AK Parti ve MHP grubu karar aldı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan cumhurbaşkanı adayı gösterilecek

AK Parti Grubu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı. AK Parti'den hemen sonra MHP de grup kararı ile adaylarının Erdoğan olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti ve MHP grubu karar aldı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan cumhurbaşkanı adayı gösterilecek

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Meclis'te 'cumhurbaşkanı aday gösterme' süreci de başladı. 

Konuyla ilgili bugün AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı alındı.

Kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'den cumhurbaşkanı adaylığı resmileşti.

YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

Yılmaz, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 101'inci maddesi, 'Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun 7 ve 8'inci maddeleri ile 'Siyasi Partiler Kanunu'nun 27'nci maddesine işaret ederek, "TBMM AK Parti grup iç yönetmeliğine göre Cumhurbaşkanımız, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün AK Parti Grubu tarafından cumhurbaşkanı adayımız olarak bildirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi. 

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığını önümüzdeki hafta YSK'ya sunacaklarını söyledi. 

MHP DE AYNI KARARI ALDI

AK Parti sonrası MHP de yapılan grup toplantısının ardından adaylarının Başkan Erdoğan olduğunu duyurdu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Aldığımız karara göre, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, cumhurbaşkanı adayımız olarak şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı, MHP olarak aday gösterdik. Gerekli kararı aldık ve bunu sizlerle paylaşıyoruz. Aldığımız kararın ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Her zaman Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin ifade ettiği üzere, 'Aday belli, karar net' diyoruz. Bu net olan kararımızı da bugün itibarıyla resmi bir karar ve imza altına almış olduk. Önümüzdeki günlerde YSK'ya MHP Grubu olarak müracaatımızı yapacağız" ifadelerini kullandı. 

CHP PAZARTESİ GÜNÜ TOPLANACAK

CHP grubu da önümüzdeki hafta pazartesi günü kapalı bir toplantı yapacak. Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için grupta sandık kurulacak. Gizli oylama sonucunda Kılıçdaroğlu da Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilecek.

BAŞVURU SÜRECİ BAŞLIYOR

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler, grup kararıyla cumhurbaşkanı adayı gösterebiliyor. Resmi Gazete'de yayımlanan seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ye yapılacak başvurular 19 Mart'ta başlayacak.

KİMLER CUMHURBAŞKANI OLABİLİR?

Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilebiliyor. Anayasaya göre en fazla iki defa seçilen cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl. 

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor. 

İKİNCİ TURA KALIRSA TARİH 28 MAYIS

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cCumhurbaşkanı seçiliyor. 14 Mayıs'ta yapılacak ilk oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa ikinci tur seçim 28 Mayıs'ta yapılacak. 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin