AİHM’in Türk yargıcı: “O gazı öyle atamazsın”

AİHM'in Türk yargıcı Işıl Çamlıbel, Türkiye'nin hukuk ihlalleri ile ilgili konuştu.

Google Haberlere Abone ol
AİHM’in Türk yargıcı: “O gazı öyle atamazsın”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) Türkiye’den tek yargıç Işıl Karakaş, Gezi Parkı olaylarında da büyük tartışma yaratan, biber gazı kapsülünün 45 derecelik açıyla kullanılmaması nedeniyle, 2006 yılındaki bir olayda Türkiye’nin mahkum edildiği kararı savundu. Karakaş, “Biber gazı kararının DVD’sini seyrettik. 13 yaşında bir çocuk kenarda duruyor, polis direkt ona atıyor. Türkiye’de hakimler de seyrediyordur herhalde. Görmüyor mu orada polisin nasıl çocuğu hedefleyerek fişeği fırlattığını?” dedi.



Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’le bir söyleşi gerçekleştiren Işıl Karakaş, Diyarbakır’da 2006 yılında düzenlenen bir gösteri sırasında polisin göstericileri dağıtmak için kullandığı biber gazı kapsülü yüzüne isabet eden 13 yaşındaki Abdullah Yaşa tarafından açılan davada, AİHM’in, göstericilerin biber gazı kapsülleriyle yakın mesafeden hedef alınmasını insan hakkı ihlali olarak değerlendirdiğini anımsattı. Karakaş, mahkemenin polisin biber gazı kapsüllerini “eğik atış” (45-50 derecelik açı) yaparak kullanması gerektiğine hükmettiği için “45 derece kararı” olarak anılan kararla ilgili, “Hiç alay etmesinler, ‘AİHM 45 dereceye mi bakıyor?’ diye. AİHM tabii buna bakacak, fişeği öyle bir kullanıyorsunuz ki gözü çıkartıyor. Türkiye’de biber gazının, fişeğinin nasıl kullanılacağına dair detaylı bir mevzuat yok” dedi.



Gezi Parkı olaylarının ardından benzer davaların sayısının artmasıyla ilgili soruya, ellerinde halihazırda 130′dan fazla dava olduğunu söyleyerek yanıt veren Işıl Karakaş, polisin barışçıl gösterilere sert müdahalesinin de, insanların gösteri yapma istekleri kırabileceğini ve bu çekinme halinin demokrasi açısından kabul edilemez olduğunu kaydetti.



Gezi Parkı olaylarında, gaz fişeği kapsüllerinin başlarına isabet etmesi nedeniyle çok sayıda eylemci yaralanmıştı. 17 yaşındaki Mustafa Ali Tombul, 34 yaşındaki Lobna Allami ve 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın tedavileri halen hastanede devam ediyor. 17 yaşındaki Dilan Alp, Meral Dönmez (27) ve Serdar Gül de (28) 1 Mayıs’ta çıkan olaylarda başlarına gaz bombası kapsülü isabet etmesi sonucu komaya girmişlerdi.



Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin