"Ahmet Altan'a ceza, demokrasiye cezadır!"

Gazeteci yazar Ahmet Altan'a verilen ceza üzerine Basın Enstitüsü Derneği bir açıklama yayınlayarak tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
"Ahmet Altan'a ceza, demokrasiye cezadır!"

Gazeteci yazar Ahmet Altan'a verilen ceza üzerine Basın Enstitüsü Derneği yaptığı açıklamada 'Altan'a ceza, demokrasiye cezadır' diyerek mahkumiyet kararını eleştirdi.



Basın Enstitüsü Derneği'nin açıklaması şöyle:



"Taraf gazetesindeki köşesinde yazdığı “Devlet yardakçılığı ve ahlak” isimli yazısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan gazeteci Ahmet Altan, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı 7 bin lira para cezasına çeviren mahkeme, bunun 10 taksitte ödenmesine karar verdi.



Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Ankara’nın taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ifade özgürlüğünü garanti altına aldığı gibi, Türk mahkemelerinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları da hakaret tanımını olabildiğince daraltmıştır. Buna göre ifade özgürlüğünün hukuken kısıtlanabileceği temel alanlar, mahremiyetin ihlali, şiddetin övülmesi ve nefret söylemidir.



Altan ilgili köşe yazısında Uludere Olayı’na değinmiş, siyasi iktidara söz konusu ölümlerin sorumlusunu bulma çağrısı yapmıştı. İktidarı elinde tutan yetkililere karşı, rahatsız edici ve sert ifadelerin dahi, bunları sarf edenin bir gazeteci olduğu dikkate alınarak kamu yararı açısından hoşgörülmesi beklenirdi.



Son kararı Türkiye’de demokrasiye ve ifade özgürlüğüne bir ceza olarak değerlendiriyoruz. Hükümete ve TBMM’ye, bu tür kararlara dayanak teşkil eden yasaları, gelişmiş demokrasilerdeki ilke ve ölçütleri örnek alarak en kısa zaman düzeltmeye çağırıyoruz."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin