Agos 25 yaşında!

Hrant Dink’in kurucuları arasında yer aldığı Türkçe - Ermenice yayın yapan Agos çeyrek asrı devirdi... Türkiye Ermeni toplumunun içinden çıkan bir gazete olarak Agos, özgür bir tartışma platformu işlevi de görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Agos 25 yaşında!

Türkçe ve Ermenice olarak 25 yıl önce, 5 Nisan 1996’da ilk sayısı yayınlayan Agos bugün çeyrek asrı devirdi.

Rupen Maşoyan'in hem Türkçe hem Ermenice'de "sabanın çizdiği, içine fidenin dikildiği çukur" anlamına gelen Agos ile isimlendirdiği gazeteyi Luiz Bakar, Hrant Dink, Harutyun Şeşetyan ve Anna Turay kurdu. Hrant Dink gazetede kısa sürede Genel Yayın Yönetmeni ve fikir önderi olarak ön plana çıktı.

Gazetenin kuruluşundaki amaç Türkiyeli Ermenilerin sorunlarını kamuoyuna anlatmaktı. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazeteydi. Agos, demokratikleşme, azınlık hakları, geçmişle yüzleşme, Türkiye’deki çoğulculuğun korunması ve geliştirilmesi konularını merkeze alan bir yayın çizgisine sahip.

Gazetenin ilk yayın yönetmenliğini 19 Ocak 2007'de suikastle öldürülene kadar Hrant Dink yürüttü. Dink'in ardından sırasıyla Etyen Mahçupyan, Rober Koptaş ve Yetvart Danzikyan görevi üstlendi.

Türkiye Ermeni toplumunun içinden çıkan bir gazete olarak Agos, özgür bir tartışma platformu işlevi de görüyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin