Afganistan'da Taliban'ın iktidara gelişinin üzerinden iki yıl geçti. Kız çocuklarının ve kadınların hakları kısıtlandı. Kız çocukları ve kadınlar hayatta ama yaşamıyorlar

ABD’nin 20 yıl sonra çekilmesinin ardından Afganistan'da şeriat kanunlarını uygulayan; kız çocukları ve kadınların temel hak ve özgürlüklerini elinden alan muhaliflere yönelik katliamlar gerçekleştiren Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin üzerinden iki yıl geçti.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da Taliban'ın iktidara gelişinin üzerinden iki yıl geçti. Kız çocuklarının ve kadınların hakları kısıtlandı. Kız çocukları ve kadınlar hayatta ama yaşamıyorlar

ABD askerleri, 2021 yılında, 20 yıl boyunca savaştığı Taliban'la anlaşarak Afganistan'dan çekildi.


15 Ağustos 2021'de Taliban güçleri, başkent Kabil'de hakimiyet sağlayarak iktidarı ele geçirdiklerini açıklamıştı.

Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkenin dört bir yanında kan donduran görüntüler gelmeye başladı.

Binlerce Afgan, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk etti.


Afgan gazeteci ve kadın hakları aktivisti Mahbouba Seraj, Taliban’ın ülkede yeniden iktidara gelmesinin ardından dünya liderlerine “Kendinizden utanın! Tüm dünya, Afganistan’a, dünyanın bu bölgesine son 20 yıldır yaptıklarınız için kendinizden utanın.” sözleriyle tepki göstermişti.

İki yıl boyunca Taliban, kız çocukları ve kadınların temel hak ve özgürlüklerini elinden alarak, muhaliflerine yönelik katliamlar gerçekleştirdi.


İktidarda iki yılı geride bırakan Taliban yönetimi, kadınların çoğunun çalışma hakkını elinden aldı, kız çocuklarının orta ve yüksek öğretime girişini yasakladı.


Son olarak geçtiğimiz günlerde Kabil ve çevresindeki güzellik salonların kapatılması emri verilmişti. Bu kararla birlikte binlerce kadın daha işsiz kaldı.


60 binden fazla kadının güzellik salonlarının kapatılmasıyla işsiz kaldığı tahmin ediliyor.
Kararların Şeriat hukukuna göre alındığını savunan Taliban, çoğu sivil yardım kuruluşunun çalışmalarını durdurdu, parklara girişlerine izin vermediği kadınların yanlarında erkek bir yakınları olmadan seyahat etmesini de yasakladı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin