Afganistan'da kadınlara bir yasak daha. Afgan kadınların hemcinsleri ile sohbet edip vakit geçirdiği güzellik salonları Taliban'ın emriyle bugünden itibaren kapatıldı

Taliban'ın başa gelmesinin ardından Afganistan'da yaşayan kadınların her gün başka bir hakkı gasp ediliyor. Taliban'ın emriyle bugünden itibaren ülke genelindeki güzellik salonları kapatıldı. Afgan kadınlar bu salonlarda hemcinsleri ile sohbet ederek vakit geçiriyorlardı.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da kadınlara bir yasak daha. Afgan kadınların hemcinsleri ile sohbet edip vakit geçirdiği güzellik salonları Taliban'ın emriyle bugünden itibaren kapatıldı

Afgan kadınların birkaç saatliğine nefes aldıkları, hem cinsleri ile birkaç saat de olsa vakit geçirebildikleri güzellik salonları kapatılıyor. Alınan bilgiye göre bugünden itibaren güzellik salonları kapatılıyor.

BBC Türkçe'ye konuşan kadınlar karara tepki göstererek, "Kendi başıma evimden çıkmama izin yoktu ama eşimi ikna ederek bir güzellik salonuna yılda iki ya da üç kez gitme izni almıştım" diyor.

23 yaşındaki Zarmina için yılda yalnızca birkaç kez gidebildiği güzellik salonundaki sohbetler, baskıcı ve şiddetle erkek egemen toplumsal düzen içinde, bir nebze özgürlük hissi demekti.
16 yaşında evlenmişti. Liseyi bitirmesine rağmen kocasının ailesi üniversiteye gitmesine izin vermemişti.

İki çocuk annesi Zarmina geçen ay bu kez saçını koyu kahverengiye boyatmak için gittiğinde güzellik salonlarına kapatma emri gelmişti. "Salonun sahibi büyük şok geçirdi ve ağlamaya başladı. Ailesini bu salon sayesinde geçindiriyordu" diyor. Afganistan'daki güzellik salonlarında çalışan tahminen 60 bin kadın bu emirle işsiz kalmış olacak.
Zarmina sözlerini, "Kaşlarım alınırken aynaya bile bakamadım göz göze gelmeyeyim diye. Herkes gözyaşları içindeydi. Derin bir sessizlik vardı" diye sürdürüyor.

EVLİLİĞİMİ CANLI TUTUYORDU

Medine, 22 yaşında ve Kâbil'de yaşıyor. Güzellikle ve modayla ilgili son gelişmeleri internet üzerinden takip ediyor. "Tanıdığım her kadın tarzını geliştirmeyi seviyor. Modayı izlemeyi ve makyaj yapmayı seviyorum."

Medine güzellik salonuna gitmenin evliliğini de canlı tuttuğunu söylüyor. "Kocam saçımın rengini ve kesimini değiştirmemden gerçekten çok hoşlanıyor. Beni güzellik salonuna hep o götürür ve sabırla kapıda bekler" diyor gururla. "Çıktığımda ne kadar güzel göründüğümü söyler ve bu da bana çok iyi geliyor."

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin