Adetliyken koronavirüs aşısı olmalı mıyız? Koronavirüs aşısı adet düzensizliği yapar mı? Dr.Yeşim Çelik yanıtladı...

Koronavirüs sürecinde aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu süreçte aşı sırası gelen hamileler tarafından en çok merak edilenlerden biri hamilelerin koronavirüs aşısı olup olmaması. Diğer soru ise koronavirüs aşısı adet düzensizliği yapar mı? Merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yeşim Çelik'e sorduk.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Adetliyken koronavirüs aşısı olmalı mıyız? Koronavirüs aşısı adet düzensizliği yapar mı? Dr.Yeşim Çelik yanıtladı...

MEDYATAVA

Sağlık Bakanlığı,  hamilelerin aşılanması konusunda ilk 3 ayı onların kendi tercihine bırakıyor.

Bunun içinde Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinde hamilelikte korona aşısı ile ilgili, "Gebelikte ve emzirme döneminde COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan gebeler ve emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir. Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanması tercih edilir" açıklaması yer almakta.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Yeşim Çelik ise, Sağlık Bakanlığı ilk 3 ayı kadınların kendi tercihlerine bıraksada son dönemde yoğun bakımda yaşanan acı tablolara dikkat çekti. Dr. Çelik, gebelikte direnç düşüklüğü olduğunu, kolay enfeksiyonlara yakalanma ihtimalinin arttığını söyledi.

Adetliyken koronavirüs aşısı olmalı mıyız? Koronavirüs aşısı adet düzensizliği yapar mı? Dr.Yeşim Çelik yanıtladı...
Op.Dr.Yeşim Çelik

HAMİLELER NE ZAMAN AŞI OLABİLİR?

Dr. Yeşim Çelik, gebelerde koronavirüs aşısına dair akıllardaki soruları şöyle yanıtladı:

Özellikle hamilelerde ilerleyen haftalarda ve son aylarda akciğer kapasitesi azalır, solunum problemleri artar. Koronavirüs ile daha kolay enfekte olabilirler, tabii hastalığın seyri gebelerde daha ağırdır. Özellikle Dünya Sağlık Örgütü de son varyantların gebeleri daha ağır etkilediğini ve yoğun bakıma yatış oranlarının arttığını, doğum sonrası yenidoğanda koronavirüse rastlandığını söylemektedir. Dolayısıyla öncelikle anne için çok tehlikelidir, ancak ağır durumda elbette bebeği de tehlikeye sokar. Aşı ise kesinlikle bir tehlike içermez. Son dönem mutasyonlar yüzünden M-RNA aşıları daha etkili olmaktadır. Bunların anne ya da bebek için bir riski yoktur. Tercihen ilk dönemlerde gebelerin 3. aydan sonra aşılanması önerilmişse de şimdi hem dünyada hem ülkemizde enfeksiyon hastalıkları uzmanları gebeliğin her haftasında aşı yapılabileceğini söylemektedir.  

EMZİRİRKEN AŞI OLUNUR MU?

Hamile, emziren, hamile kalmaya çalışan veya gelecekte hamile kalabilecek kişiler de dahil olmak üzere 12 yaş ve üzerindeki tüm kişilerin koronavirüse karşı aşılanması önerilmektedir. 

 KORONAVİRÜS AŞISI ADET DÜZENİNİ BOZAR MI? 

Aşı ile ilgili efsaneler, hele internet ortamında pek çok yanlış bilgi yayılmakta. Aşının adet düzeni veya menopoz ile hiçbir ilgisi yoktur. Elbette aşı yapıldığı dönemde tesadüfen bir kanama veya strese bağlı değişiklikler olabilir ama bunlar aşı etkisine bağlı değildir.

'ADET DÜZENSİZLİĞİNİ AŞI YAPMAZ'

Aşı kesinlikle adet düzensizliği yapmaz. Adet görmeyen bir kadında kanamaya neden olmaz. Ancak ya aşı ile ilgili stres, kaygı vb. döneme denk gelen bir başka sebeple adet düzensizliği veya menopoz döneminde kanama olabilir. Bunu mutlaka bir jinekolog değerlendirmelidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin