Adanalı ev kadınları hayatında ilk kez kamp yaptı denize girdi

CHP Adana Kadın Kolları, 27-28 Ağustos tarihlerinde sosyal medya hesaplarından duyurdukları ilanla Karataş Tabiat Parkında CHP Adana 1. Kadın Yaz Kampı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Adanalı ev kadınları hayatında ilk kez kamp yaptı denize girdi

CHP Adana Kadın Kolları kadın hareketinin kolektif emeğin zaferi olduğundan yola çıkarak kadın olmanın ortak paydasında buluşarak hiçbir ideolojik ayrım yapmaksızın özel alana sıkışmış ev kadınlarıyla çadır ve deniz kampı yaptı. 160 kadının katıldığı kampta kadınların bakım yüklerinden en bağlayıcı olan çocuk bakımının kampa katılım konusunda bir engel teşkil etmemesi adına çocukların da katılımı sağlandı.

Kamp süresi boyunca heyecanlı oldukları gözlenen kadınlar arasında denizle ilk kez tanışanlar da vardı. Çocuklar ise kendileri için ayrılmış olan güvenli alanda çocuk atölyelerine katıldılar.

Gerek ev işleri gerek bakım yükü gerekse ekonomik şartlar nedeniyle evinden çıkamayan kadınlara yönelik düzenlenen CHP Adana 1. Kadın Yaz Kampında katılımcı kadınların yaşam hikayelerine çözüm olarak hazırlanan Aile Destekleri Sigortası tanıtıldı. Ev içi emeği, bakım yükünü tek başına yüklenen kadınların sosyal güvencelerinin olmadığı bu durumun kadınların psikolojilerini, aile ve sosyal hayatlarını ve tüm yaşamlarını etkilediği katılımcı kadınların kendi hayatlarından anlattıkları kesitlerle ortaya konuldu.

Kadın kampında Aile Destekleri Sigortası tanıtımının ardından düzenlenen emek atölyesiyle ev kadınlarının görünmeyen ev emeğinin farkındalığını arttırmak amaçlandı. Ev içi emeğin ve bakım yükünün sadece kadınlara yüklenmesinin eşitliğe aykırı olduğu anlatıldı.

CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Oya Tekin, iktidara gelindiğinde ilk 6 ay içinde ev kadınlığının kanuni iş tanımına dahil edileceğini, çalışmayan kadınların sosyal haklarının güvence altına alınacağını anlattı. CHP‘nin Aile Destekleri Sigortası kapsamında hane geliri asgari ücretin altında olan aileler için hanedeki kadın adına bankada bir hesap açılacağını belirten Avukat Tekin,  mali gelirin o kadının hesabına yatacağını ve böylelikle önce kadınları sonra da aileleri güçlendireceklerini vurguladı. Avukat Oya Tekin, ayrıca eşinden boşanan kadınlar için de Aile Destekleri Sigortası’nın içinde yer alan ‘Yeni Başlangıçlar Fonu’nun oluşturulacağını anlattı.

Adanalı ev kadınları hayatında ilk kez kamp yaptı denize girdi

Farklı atölyeler eşliğinde devam eden CHP Adana 1. Kadın Yaz Kampında kadınların hayatında önemli bir paya sahip olan el emeğinin kadınların hayatlarına sosyal ve ekonomik alandaki katkıları düzenlenen punch atölyesiyle deneyimlendi. Kadınların el emeği ürünleri neden yaptıkları, bu ürünleri yapmayı neden sevdikleri ve bu ürünleri nasıl değerlendirmek istedikleri punch atölyesinde konuşuldu. Birçok kadın çok küçük yaşlarda el emeği ürünleri yapmayı öğrenmeye başladıklarını ilerleyen yaşlardaysa bu ürünleri yaparken hayatlarındaki sıkıntıları kısa süreliğine de olsa unuttuklarını böylece kendilerini iyi hissettiklerini ifade etti. Aynı zamanda kadınlar bu ürünleri satarak elde ettikleri gelirlerle hem kendilerini daha öz güvenli hissettiklerini hem de küçük ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini söyledi. Punch atölyesiyle el emeği ürünler yapmanın kadınların yaşamlarındaki psiko-sosyal ve ekonomik etkileri paylaşıldı.

Kamp süresi içinde kadınların bedenlerinin kendilerine ait olduğu, beden hakkı ve farkındalığı yoga atölyesiyle anlatıldı. Birçok kadının yogayla tanışmasını da sağlayan bu atölyede kadınların kendi içlerine dönerek kendilerini, varlıklarını ve yaşamlarını hissetmelerine aracı olundu.

40 çocuğun da katıldığı kampta çocuklar ve kadınlara ayrı gruplar eşliğinde, akran zorbalığına uğrayan çocuğu fark edebilmeleri ve gerekli aksiyonu alabilmelerini sağlayacak yöntemler anlatıldı.

Adanalı ev kadınları hayatında ilk kez kamp yaptı denize girdi - Resim : 2

Bu atölyeler dışında İstanbul Sözleşmesi’nden Neden Vazgeçmiyoruz? Öz Savunma Neden Haktır? Ve Öz Savunma Teknikleri, Kadın Sloganları atölyeleri de düzenlendi.

 İlk kamp gününün ardından kadınlar hep birlikte Selvi Boylum Al Yazmalım filmini izledi ve kamp ateşi etrafında şarkılar söyleyerek dans ettiler.

Gün boyu serbest zamanlarda da kadınlar ve çocuklar dans edip, voleybol, futbol oynayarak denize girdi.

Etiketler Adana CHP kamp deniz
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin