Adana Gaziantep arası 1.5 saate düşüyor: Türkiye'nin en uzun demir yolu tüneli ışık gördü, tren seyir süresi 10 dakikaya sürecek

Türkiye'nin 17 kilometre mesafesi ile en uzun demir yolu tüneli olma özelliğine sahip 'Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli Işık Görme Töreni düzenlendi. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, "Adana ile Gaziantep arasındaki seyahat süresinin 1,5 saate, yolcu trenlerindeki seyir süresinin ise 1 saatten 10 dakikaya düşecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Adana Gaziantep arası 1.5 saate düşüyor: Türkiye'nin en uzun demir yolu tüneli ışık gördü, tren seyir süresi 10 dakikaya sürecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e geldi. Bakan Uraloğlu ilk olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Nurdağı ilçesini ziyaret etti. Burada AFAD Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret eden Bakan Uraloğlu, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Depremzedeler ile de görüşen Bakan Uraloğlu, daha sonra Bahçe-Nurdağı Varyantı Demiryolu Tüneli Işık Görme Töreni’ne katıldı. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri ve kurum müdürlerinin eşlik ettiği törende Bakan Uraloğlu, iş makinesi kullanılarak tünelin son bölümünün açılışını izledi.

BÖLGEYİ İYİ HALE GETİRMEK GÖREVİMİZ

Törende konuşan Bakan Uraloğlu, 6 Şubat'ta dünyada benzeri görülmemiş bir felaket ile karşı karşıya kalındığını belirterek, "11 ilimizde büyük yıkıma neden olan deprem, 14 milyon insanımızı doğrudan etkilerken tüm milletimizi de yasa boğdu. Ama hamdolsun her geçen gün depremin karanlık izlerini biraz daha siliyor ve hayatı normal akışına döndürüyoruz. Her geçen gün bir önceki günden daha iyi durumdayız. Bölgeyi eskisinden çok daha iyi hale getirmek bizim görevimiz" dedi.

‘ALTYAPI VE ÜSTYAPI HASARLARINI GİDERİP, HAT AÇTIK’

Depremin olduğu gün hemen bölgeye geldiklerini ve hayatın normale dönmesi için çalışmaların takipçisi olduklarını belirten Bakan Uraloğlu, şunları dedi:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, deprem nedeniyle bölgedeki mevcut demir yolu hatlarımızda meydana gelen hasarların giderilmesine yönelik çalışmaları ivedilikle hayata geçirdik. Demir yollarında deprem nedeniyle seyrüsefer hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi amacıyla 'Deprem Hasarlarının Giderilmesi' projemizi 2023 yılı yatırım programına aldık. Bu bağlamda, Gaziantep'te depremden etkilenen demir yolu hatlarımızdaki çalışmalarımız kapsamında; Fevzipaşa ile Nurdağı arasında deprem sonrası altyapı ve üstyapı hasarlarını gidererek hattımızı açtık. Nurdağı'nda tamiratlarımızı yaparak, kalıcı bakım onarım ve yenileme çalışmalarına başladık. Salmanlı- Başpınar arasındaki hattımızın 1'inci etap bakım çalışmalarını ve Mustafayavuz- Nizip arası hattımızın 1'inci etap bakım çalışmalarını yaparak bu hattımızı da işletmeye açtık. Ayran-Fevzipaşa arasındaki üstyapı bakımlarını yaparak hattı seyrüsefere açtık. Aynı hat kesiminde 14 nolu tünelde çalışmalarımız devam etmektedir. Fevzipaşa ile İslahiye'de altyapı iyileştirmesine yönelik proje çalışmalarımız ise devam ediyor. Yüzyılın en büyük felaketinde, yüzyılın en büyük dayanışmasını sergiledik. Bizim işimiz hizmet, gücümüz ise milletimizdir. Bu zamana kadar nasıl Türkiye'nin önünü açan yatırımlar yaptıysak, bundan sonra da ülkemizin aydınlık geleceği için durmadan çalışacağız."

‘YOLCU VE YÜK TAŞIMACILIĞINDA REKORLAR KIRDIK’

Bakan Uraloğlu şunları söyledi: “17 kilometre uzunluğundaki Bahçe-Nurdağı Hızlı Tren Projemizin Işık Görme Töreni'nde sizlerle birlikteyiz. Projemiz Türkiye'nin en uzun demir yolu tüneli olması özelliğine sahiptir. Bahçe-Nurdağı Hızlı Tren projemiz ile Bahçe-Nurdağı İstasyonları arası 32,5 kilometreden 17 kilometreye düşecek. 60 kilometre olan işletme hızı 160 kilometreye çıkacak. Yük trenleri seyir süreleri 80 dakikadan 15 dakikaya, yolcu trenleri seyir süreleri 60 dakikadan 10 dakikaya düşecek. Projemizde yer alan çift tüplü tünelimizin birincisinin; açma işlemini 2020 yılı şubat ayında tamamlamıştık. 2021 yılı Şubat ayında delme işlemine başladığımız T1 Tüneli'nde de bugün ışığı görüyoruz. Türkiye'nin en uzun çift tüplü demir yolu tüneli sayesinde Bahçe İstasyonu'nu Nurdağı İstasyonu'na bağlayacağız. Projemizle birlikte aynı zamanda Adana- Gaziantep arası seyahat süresi de 1 saat 30 dakikaya düşecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin