Ad Soyad değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu?

Ad ve Soyad değişikliği için İçişleri Bakanlığı yeni bir açıklamada bulundu. Adını ve soyadını değiştirmek isteyen vatandaşların işlerini kolaylaştıracak uygulamayla beraber, artık isim değişikliği internet üzerinden de yapılabilecek. Son yıllarda gelişen teknolojiyle paralel olarak artık birçok vatandaşlık işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilir hale geldi. Peki, ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Google Haberlere Abone ol
Ad Soyad değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu?

İsim değişikliği yapmak isteyen vatandaşlar artık internet üzerinden bu değişikliği yapabilecek. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ad soyad değişikliği artık online bir şekilde tamamlanabiliyor. İnternetin hayatımızın her alanına girmesi, bazı işlemlerin de internet ortamına taşınarak kolay bir şekilde yapılmasına imkan tanıdı. İçişleri Bakanlığı da isim değişikliği için yeni bir karar aldı. Peki, isim değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu?

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün e-hizmetlerine bir yenisini ekleyerek, "İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" hizmetinin, e-Devlet kapısına taşındığı belirtildi.

AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ad Soyad değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu?

  • T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapınız.
  • Kurumlar sekmesinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığını seçiniz.
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz. Bu listeden "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayınız.

Ad-Soyad değişikliği ekranı için TIKLAYIN!

Ad Soyad değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu? - Resim : 2

Kanunda belirlenen sürenin 6 Aralık 2019'daki düzenleme ile 3 yıl daha uzatıldığı, ayrıca tekrar bir süre uzatımına gidilmesi ihtiyacı duyulduğu taktirde kanun değişikliğine gidilmeden Cumhurbaşkanlığı makamınca sürenin uzatılabilmesinin sağlandığı belirtilen açıklamada, maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındığı da anımsatıldı.

Ad Soyad değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu? - Resim : 3

Yapılan bu düzenlemelerle ad ve soyadlarının düzeltilmelerine yönelik mahkemelerin iş yükünün azaltıldığı, bürokratik süreçlerin de kısaldığı ifade edilen açıklamada, bu sayede, 2017'den bugüne kadar 275 bin 808 kişinin soyadını, 121 bin 65 kişi ise ismini düzelttiği kaydedildi.

AD-SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NE ZAMANA KADAR YAPILABİLİYOR?

Ad Soyad değişikliği nasıl yapılır? Ad Soyad değişikliği e-Devlet’ten yapılıyor mu? - Resim : 4

Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadlarının, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamadan, vatandaşların 6 Aralık 2022 tarihine kadar faydalanabileceği belirtildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin