'Acil' toplanma kararı! Uluslararası basın örgütleri Türkiye'ye geliyor!

Ortak uluslararası basın özgürlüğü misyonu, Türkiye'ye seçimlerden önce acil ziyaret düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol
'Acil' toplanma kararı! Uluslararası basın örgütleri Türkiye'ye geliyor!

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) liderliğinde toplanan yedi farklı uluslararası gazetecilik örgütünün oluşturduğu ortak heyet, acil basın özgürlüğü misyonu için Türkiye'de temaslarına başlıyor.



Ziyaret, 1 Kasım genel seçimi öncesinde Türkiye'de ifade özgürlüğünün gerilediği bir dönemde gerçekleşiyor.



19-21 Ekim tarihleri arasında misyon katılımcıları; Türkiye'de medyada çalışan meslektaşlarıyla dayanışmak ve bağımsız medyaya giderek artan baskının seçime olası etkisine hem Türkiye hem de dünyada dikkat çekmek için İstanbul ve Ankara'da gazetecilerle, siyasi temsilcilerle ve yabancı diplomatlarla buluşacak.  



Daha önce benzeri görülmemiş misyon, aralarında IPI, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu/Avrupa Gazeteciler Federasyonu (IFJ/EFJ), Article 19, Index on Censorship (Sansür Endeksi) ve Ethical Journalism Network (Etik Gazetecilik Ağı)  dahil, önde gelen yedi uluslararası basın ve ifade özgürlüğü grubundan oluşuyor.



Basın özgürlüğü misyonu 21 Ekim saat 13.00’te Istanbul’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Türkocağı Cad. No: 1, Cağaloğlu adresindeki binasında düzenlenecek basın toplantısıyla sona erecek.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın akabinde meclisteki siyasetçilerin bir hükümet kuramadığı 7 Haziran'daki seçimin tekrarlanması için çağrıda bulunduğu ağustos ayının son haftalarından bu yana Türkiye, gazetecileri ve medyayı hedef alan ve gittikçe artan sorunlu olaylara tanıklık etti. Bunların arasında gazetecilere ve medya merkezlerine fiziksel saldırılar, medya kuruluşlarına baskın ve yayınlara el koyma, gazetecilere yönelik tehdit söylemleri ve hakaret cezasıyla terörle mücadele yasalarının bağımsız gazeteciliğin cesaretini kırmak için kullanılması da var.



Bu haftaki misyon bu gelişmelerin yanı sıra çok sayıda Türkiyeli gazetecinin devam eden tutukluluklarına ve özellikle de PKK ile çatışmayı ya da Türkiye'nin IŞİD'e karşı uluslararası mücadeleye katılımını haberleştirmeye çalışan yabancı gazetecilerin sınırdışı edilmelerine odaklanacak.



Misyon, uydu sağlayıcıları ve televizyon platformlarının, savcıların hükümete muhalif yayıncıların sinyallerininin kesilmesi talebini kabul ettiği bir ortamda gerçekleşiyor.



IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi, "Gelecek seçim, Türkiye'nin önümüzdeki on yıldaki yönünü belirleyecek ve Türkiye, komşuları, Batı ve dünya için geniş kapsamlı sonuçları olacak. IPI ve işbirliği ortakları Türkiye'de baskı altındaki meslektaşlarıyla dayanışma göstermek ve seçmenlerin gelecekleri hakkında bilgiyle desteklenmiş bir tercihte bulunmalarını sağlamak için medyanın özgürce haber vermesini talep etmek üzere acil basın özgürlüğü misyonunu vücuda getirdi" açıklamasını yaptı.



Türkiye'de basın özgürlüğü durumunun kötüleşmesi yıllardır süren bir eğilimi oluşturuyor. Bu eğilim IPI'in "Demokrasi Risk Altında" adlı Türkiye özel ülke raporunda belgelenmişti.



Viyana merkezli IPI; basın özgürlüğünü koruma ve ilerletmeye, özgür haber akışını ön plana çıkarmaya ve gazetecilik pratiklerini iyileştirmeye adanmış editörler, medya yöneticileri ve önde gelen gazetecilerin küresel ağıdır. 1950'de Columbia Üniversitesi'nde 15 ülkeden önde gelen 34 editörün özgür basının daha iyi bir dünya yaratımına katkı sunacağı inancıyla kurulan IPI, bugün 120'den fazla ülkede üyeye sahip ve Avrupa Konseyi'nde danışmanlık statüsünde. 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin