'ABD'ye rağmen Türkiye, İran'a altın gönderiyor'

Amerika'nın Sesi, Türkiye'nin "altın aracılığıyla İran'a yardım ettiğini" öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
'ABD'ye rağmen Türkiye, İran'a altın gönderiyor'

Türkiye'nin ABD'nin baskılarına karşın İran'a altın göndermeye devam ettiği öne sürülüyor. Amerika'nın Sesi, Türkiye'nin "altın aracılığıyla İran'a yardım ettiğini" savundu.



Amerika'nın Sesi, ABD Yönetiminin, Türkiye'nin gaz karşılığında İran'a altın sağlamaktan vazgeçmesi yönündeki baskılarına rağmen, İran'a uluslararası yaptırımları by pass etmeye yardımcı olan altın ticaretini sürdürdüğünü savundu.



-"ALTIN TİCARETİNDE 'ASLAN PAYI' TÜRKİYE'NİN"-



Tahran'ın son yıllarda çok büyük miktarlarda altın biriktirdiği, "Türkiye'nin de Tahran'ın altın talebinin karşılanmasında "aslan payı"nın olduğunu öne sürülen haberde ABD Başkanı Barack Obama'nın bu ay İran'a altın satışlarını yasaklayan bir yasal düzenlemeye imza attığını, ancak Türkiye'nin bu yasağa uymaya mecbur hissetmediğini kaydetti.



-"ANKARA SONUNDA YASAĞA UYACAK"-



Buna karşın Amerika Sesi'ne konuşan analistlerin Ankara'nın sonunda bu yasağa uyacağı yönündeki değerlendirmelerini yansıttığı haberinde şu savlara yer verdi:



"ABD, ilk olarak Ankara'yı tek taraflı olarak ticareti durdurmaya ikna etmeye çalışacak. Eğer bu sonuç vermese o zaman bu ticarette aracılık yapanları veya yardım edenleri felce uğratacak, artan bir baskı uygulayacak."

Şimdiye kadar Ankara'nın ABD'nin Tahran'a karşı aldığı önlemlere büyük ölçüde uyduğunu belirten Amerika'nın Sesi, Fransa'daki Burgundy Business School'un İran uzmanı Jamshid Assadi'nin Ankara için altına alternatiflerin bulunduğunu belirterek Türkiye'nin İran'dan aldığı enerjinin bedelinin başka malları takas ederek ödeyebileceğine dikkat çekti. 



Amerika'nın Sesi de üst düzey bir Türk yetkilisinin Ankara'nın takas olanaklarını incelediğini doğruladığını da kaydettiği haberinde, "Türkiye'de 2 binden fazla İranlı şirket faaliyette olduğuna göre, büyük çapta takas işlemlerini kolaylaştıracak bir iş ağı mevcuttur" dedi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin