ABD'nin müttefiki Ürdün ile Suriye arasındaki sınır tamamen açıldı

Suriye ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme adımlarına bir yenisi eklendi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin müttefiki Ürdün ile Suriye arasındaki sınır tamamen açıldı

Suriye'nin Arap komşularıyla normalleşme süreci devam ediyor. Lübnan ve Irak'ın ardından güney komşusu Ürdün de, Suriye sınırındaki ana kapıyı tamamen açma kararı aldı. 2018'den beri kısmi geçişlere açık olan Nasib Cabir sınır kapısının tamamen açılacağı duyuruldu.

Ürdün Ticaret ve Sanayi Bakanı Maha Ali, devlet televizyonu El Memleke'ye açıklamasında, "Bu mutabakatların amacı, her tarafın çıkarına olacak şekilde iki ülke arasındaki ticareti artırmak" dedi. Ürdünlü yetkililer, Suriye'nin ekonomi, ticaret, tarım, su ve elektrik bakanlarının liderlik ettiği bir heyetle gümrük vergilerinin kaldırılmasının ele alınacağını da açıkladı. Öte yandan, Ürdün Kraliyet Havayolları'nın da kıs süre içinde Şam'a doğrudan uçuşları yaklaşık 10 yıl sonra yeniden başlatacağı belirtiliyor.

Ürdün sınırının açılması, Suriye yönetiminin son dönemdeArap ülkeleriyle girdiği normalleşme halkasının son adımı. Şam yönetimi, bu ay Mısır doğalgazının 20 yıl önce inşa edilen bir boru hattı ile Suriye üzerinden Lübnan'a taşınmasını öngören bir anlaşmaya da imza atmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü de, 24 Eylül günü Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile BM Genel Kurulu için gittikleri New York'ta görüşmüştü. Mısır medyası iki ülke arasında bu seviyede 10 yıl sonra ilk kez görüşme yapıldığını yazarken, Şükrü de 'Suriye'nin krizden çıkmasını ve Arap çerçevesinde aktif bir taraf olarak pozisyonunu yeniden tesis etmesini' sağlayacak adımları görüştüklerini açıklamıştı. 

Etiketler Suriye Ürdün sınır
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin