ABD'nin İsrail'e desteği sürüyor. Daha önce savaş gemisi göndermişti şimdi de nükleer denizaltı hamlesi geldi

ABD Donanması İsrail'e destek kapsamında Akdeniz'e nükleer bir denizaltı gönderdi. Bölgeye daha önce savaş gemisi de gönderen ABD, bin askerinin bölgeye konuşlandırıldığını duyurmuştu.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin İsrail'e desteği sürüyor. Daha önce savaş gemisi göndermişti şimdi de nükleer denizaltı hamlesi geldi
CENTCOM-Sosyal Medya

Görevlendirme ordu tarafından Pazar günü geç saatlerde yapılan bir açıklamayla duyuruldu. Nükleer füze fırlatabilen geminin konumuyla ilgili bu alışılmadık açıklama, İsrail-Hamas savaşı sırasında bölgesel gerilimleri kontrol altına almaya yönelik bir güç gösterisine işaret ediyor.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "5 Kasım 2023 tarihinde Ohio sınıfı bir denizaltı ABD Merkez Komutanlığı sorumluluk alanına ulaştı" dedi. Merkez Komutanlığı bölgesi Orta Doğu'yu kapsıyor.

Aljeezera'daki habere göre paylaşımda denizaltının Süveyş Kanalı'ndan geçerken çekilmiş bir görüntüsü yer aldı.

ABD'nin bölgedeki en yakın müttefiki olan İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de patlak veren savaştan bu yana Washington, iki uçak gemisi ve çok sayıda savaş uçağı da dâhil olmak üzere bölgeye önemli askeri varlıklar sevk etti.

ABD daha önce de bin askerinin bölgeye konuşlandırıldığını ve İsrail ordusuna Gazze operasyonlarında "danışmanlık" yapmak üzere sayısı belirtilmeyen özel harekat komandolarının da görevlendirildiğini duyurmuştu.

NÜKLEER DENİZALTI NEDİR? 

Nükleer denizaltılar, nükleer enerji ile çalışan su altı deniz araçlarıdır. Bunlar, geleneksel dizel-elektrik denizaltılarından farklı olarak nükleer reaktörler tarafından üretilen buharı elektrik enerjisine dönüştürerek tahrik edilirler.

Nükleer enerjinin kullanılması, denizaltıların daha uzun süre su altında kalmasını, daha yüksek hızlara ulaşmasını ve daha büyük mesafeleri kat etmesini sağlar.

Nükleer denizaltılar, iki ana tipe ayrılır: Saldırı denizaltıları ve balistik füze denizaltıları (SSBN). Saldırı denizaltıları, düşman denizaltılarına ve yüzey gemilerine karşı savaş görevlerini yerine getirirken, SSBN'ler genellikle nükleer silahlar taşıyarak stratejik nükleer caydırıcılık sağlarlar.

Nükleer denizaltılar, yakıt ikmali gereksinimini azaltır ve daha uzun süre bağımsız operasyonlar yapabilme kabiliyetine sahiptirler. Ancak daha pahalıdır ve bakımı daha karmaşıktır. Bu denizaltılar, genellikle büyük donanmaların önemli bir parçasını oluşturur ve stratejik öneme sahip rolleri üstlenirler.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin