ABD'den tedirgin eden Rusya-Ukrayna açıklaması. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki: Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Rusya'ya çağrı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada "Rusya'nın her an Ukrayna'yı işgal edebileceği bir zaman dilimindeyiz" dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna-Rusya krizine ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya'nın uçurumun eşiğinden dönmesi için çok geç değil” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den tedirgin eden Rusya-Ukrayna açıklaması. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki: Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Rusya'ya çağrı

Rusya bu sabahki açıklamasında 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da bulunan askeri ekipmanın bir kısmını tatbikatların ardından bölgeden çıkarmaya hazırlandığını açıklamıştı.

Rusya savunma bakanlığı tatbikatların ardından tank ve diğer askeri araçların Kırım’dan çıkarıldığı bir video paylaşıp bazı birliklerin de üslerine döneceğini açıklamıştı.

Reuters’ta yer alan habere göre, Rus ordusunun batı sınırlarındaki konuşlanma düzeni üç, dört hafta içinde eski haline dönecek.

“DAHA FAZLA BİRLİĞİN YOLDA OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Fakat ABD Başkanı Joe Biden 150 binin üzerinde Rus askerinin hâlâ Ukrayna sınırında olduğu uyarısında bulundu. İngiltere de ABD’nin açıklamasına destek vererek, Rus birliklerinin Ukrayna’dan geri çekildiğine ilişkin açıklamaların henüz ikna edici olmadığını dile getirdi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın kritik askeri birliklerinin Ukrayna sınırından geri çekilmediğini, tam tersi sınıra konuşlandırıldığını belirtti.

Rusya’nın sözleriyle eylemlerinin örtüşmediğini ifade eden Blinken, “(Rus birliklerinin) geri çekildiğini görmedik” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise açıklamasında, “Rusya’nın geri çekilip çekilmeyeceği henüz belli değil… Birlik sayısını artırdıklarını ve daha fazla birliğin yolda olduğunu gördük” dedi.

PSAKI: RUSYA HER AN İŞGAL EDEBİLİR

Basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin “Ukrayna işgaline yol açabilecek yanıltma operasyonları ya da bahaneler olabilir. Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceği bir zaman dilimindeyiz” ifadesini kullandı.

Rusya’nın tüm girişimlerine rağmen diplomatik temasların sürdüğünü açıklayan Psaki, Rusya’nın Ukrayna’yı uydurma bahaneler, haberler kullanarak işgal etme planının olduğunu belirtti.

ESTONYA: SINIRLI SALDIRI BAŞLATILABİLİR

Estonya Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanı Mikk Marran yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker göndermeye devam ettiğini belirterek, Ukrayna'ya “sınırlı” bir askeri saldırı başlatmasının “muhtemel” olduğunu belirtti.

Söz konusu saldırının füzelerle düzenleneceğini ve Ukrayna’daki “önemli bir bölgenin” işgalini içereceğini aktaran Marran, “Şu anda değerlendirmemiz, bu bölgeleri kontrol etmek için çok fazla asker gerektiğinden, (Rusya'nın) kalabalık nüfuslu şehirlerden kaçınacakları yönünde. Ancak Rus birliklerinin hangi yolu kullanabileceği konusunda net bir anlayış yok” dedi.

“DEĞİŞEN HİÇ BİR ŞEY YOK”

Askeri analistler, Rus birliklerinin geri çekildiğine dair en önemli göstergenin sahra hastanelerinin ve yakıt depolarının kaldırılması ve Rusya’nın Uzakdoğu bölgesinden gelen ve bu hafta Belarus’ta tatbikat yapacak olan birliklerin binlerce kilometre uzaktaki üslerine geri dönmesi olacağını belirtti.

Rusya güvenlik uzmanı Mark Galeotti, Rusya’nın Ukrayna’ya henüz saldırmamış olmasını Putin’in geri adımı olarak düşünmemek gerektiğini belirterek, “Sahada ciddi manada değişen hiçbir şey yok. Putin dün işgal edebilirdi, yarın da işgal edebilir” dedi.

‘SİBER SALDIRILARI RUSYA YAPTI’ İDDİASI

Ukrayna, dün savunma bakanlığı ve bankalarına gerçekleştirilen siber saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutarken, Rusya saldırıyı düzenlemediğini açıkladı. Ukrayna dünkü siber saldırının ülkenin şu ana kadar gördüğü en ağır siber saldırı olduğunu ifade etti.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna gerilimine yönelik müzakere yapılmasından ve diplomasiden yana olduğunu ve Moskova’nın ABD Başkanı Biden’ın görüşme isteğini olumlu bir işaret olarak gördüğünü açıkladı.

2014 yılında Ukrayna toprağı Kırım’ı ilhak eden ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları destekleyen Rusya, ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmaların alevlenmesi ve Ukrayna’nın NATO’yla yakınlaşmasından sonra Ukrayna sınırına yaklaşık 150 bin asker konuşlandırmış ve ABD, AB ve NATO’dan bazı güvenlik garantisi taleplerinde bulunmuştu.

 NATO'DAN KRİTİK ÇAĞRI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de iki gün sürecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında bakanlar ilk oturumda bir araya geldi.

İlk oturumun ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Savunma Bakanlarının Orta ve Güneydoğu Avrupa için yeni muharebe grupları kurmayı düşünmek de dahil olmak üzere caydırıcılık ve savunmayı güçlendirmek için seçenekler geliştirme konusunda anlaştığını açıkladı.

Stoltenberg, “Orta ve Güneydoğu Avrupa’da yeni muharebe grupları kurmayı düşünüyoruz. Askeri komutanlarımız ayrıntılar üzerinde çalışacak ve haftalar içinde rapor verecek” dedi.

NATO müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha fazla saldırganlığının “yüksek bir maliyeti” olacağı konusunda anlaştığını söyleyen Stoltenberg, “Bizim saldırı sistemlerimizi Ukrayna'da kullanmak gibi bir planımız yok. Fakat NATO'nun temel değerleri konusunda müzakereye gidemeyiz” dedi.

“ON YILLARDIR EN CİDDİ GÜVENLİK KRİZİ”

Stoltenberg, Ukrayna sınırında Rus askeri yığınağı olacağını öngördüklerini ve bunun gerçekleştiğini belirtti. Ukrayna’ya karşı Rus tehdidini “On yıllardır en ciddi güvenlik krizi” olarak nitelendiren Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna çevresindeki askeri yığınağın, “Soğuk Savaş’tan bu yana Avrupa’daki en büyük güç yoğunluğu” olduğunu ifade etti. Rusya'nın Ukrayna krizine ilişkin şimdiye kadar sahada gerilimi azaltacak adım atmadığını açıklayan Stoltenberg, “Şu ana kadar sahada herhangi bir gerilim azalması belirtisi görmedik” dedi.

“YENİ NORMAL”

Stoltenberg, Rusya'nın Avrupa ülkelerinin savunma ilkelerine itiraz edip yanlış olduğunu ispatlamaya çalıştığını ifade etti. Rusya’nın Avrupa güvenliğinin temel ilkelerini test etmesini “yeni normal” olarak nitelendiren Stoltenberg, “Bunun Avrupa’da yeni normal olduğunu söylediğim için üzgünüm” dedi.

NATO'nun Rusya için bir tehdit olmadığını ifade ederek, diyaloğa hazır olduklarını açıklayan Stoltenberg, “Rusya’nın uçurumun eşiğinden dönmesi için çok geç değil” dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin