ABD'den Kuzey Kore'ye tehdit: Rusya’ya silah sağlarsa bedelini öder

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşında kullanmak üzere Rusya'ya silah sağlaması durumunda bunun bedelini ödeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Kuzey Kore'ye tehdit: Rusya’ya silah sağlarsa bedelini öder

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah sağlayacağına ilişkin iddialar hakkında açıklamalarda bulundu. Pyongyang'ın Moskova'ya silah gönderdiğine yönelik kanıt olmadığını, ancak bu konudaki müzakerelerin iki ülke arasında aktif olarak yürütüldüğünü ifade eden Sullivan, muhtemel bir silah alışverişinin sonuçlarının olacağına dikkat çekti.

Sullivan, "Kışa girerken tahıl silolarına ve büyük şehirlerin ısıtma altyapılarına saldırması ve egemen bir ulusa ait toprakları ele geçirmeye çalışması için Rusya’ya silah sağlamak Kuzey Kore'ye pek iyi yansımaz. Uluslararası alanda bunun bedelini öderler" dedi. Son olarak Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun silah istemek için Pyongyang'a gittiğini ifadelerini eden Sullivan, "Savunma bakanının Pyongyang'a gitmesinden de anlaşılacağı üzere, sadece müzakerelerin aktif bir şekilde ilerlediğini ve Rusların müzakerelere artan bir yoğunlukla katıldığını söyleyebilirim" dedi.

Pyongyang'ın Moskova'ya herhangi bir silah sağlamayacağını daha önce açıkça taahhüt ettiğini hatırlatan Sullivan, Kuzey Kore'ye Rusya'ya Ukraynalıların ölümüne yol açacak silahları sağlamama çağrısında bulunmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

KUZEY KORE'YE ÇAĞRI

ABD Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder da basın toplantısında yaptığı açıklamada, Pyongyang ile Moskova arasındaki herhangi bir silah anlaşmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olacağını vurguladı. Silah alışverişinin Ukrayna'daki sivillerin acılarını daha da artıracağının altını çizen Ryder, "Kuzey Kore'ye, bu çatışmayı gereksiz yere uzatacak Rusya'ya mühimmat ve silah satma eyleminden kaçınma çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

YAPTIRIM KARARLILIĞINI YİNELEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel ise yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı destekleyecek ülkelere karşı yaptırım uygulama konusunda kararlı olduklarını yineledi. Patel, "Herhangi bir ülkenin Rusya'nın Ukrayna'daki yasadışı, adaletsiz ve saldırganca savaşını desteklemesinin potansiyel sonuçları olacağı konusunda oldukça netiz. Bazı örneklerde harekete geçtiğimizi gördünüz" şeklinde konuştu. Patel, gerekli durumlarda bölgedeki ve dünyadaki müttefikleri ile birlikte uygun adımları atacaklarını vurguladı.

SİLAH PAZARLIĞI İDDİASİ GÜNDEME GELMİŞTİ

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve beraberindeki heyetin Temmuz'da Kuzey Kore'ye gitmesi iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin güçlendiği şeklinde yorumlanmıştı. Son olarak, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile silah ticareti pazarlığı yapmak üzere Rusya'ya gitmeyi planladığı iddia edilmişti.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin