ABD'den flaş Suriye kararı. ABD, Suriye'nin kuzeyinden çekiliyor

Suriye’nin kuzeydoğusunda görevli diplomatlar dahil olmak üzere tüm sivil ABD personeli, Erbil’e tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den flaş Suriye kararı. ABD, Suriye'nin kuzeyinden çekiliyor

Suriye’nin kuzeydoğusunda görevli diplomatlar dahil olmak üzere tüm sivil ABD personeli, Erbil’e tahliye edildi. Tahliye haberlerini Washington merkezli haber sitesi Al-Monitor aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan pazartesi günkü Kabine Toplantısı sonrası Suriye'nin kuzyine kara harekatı ile ilgili şunları söylemişti:

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde verdiğimiz 7 şehidimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz. Ülkemizin sınırlarını koruma altına alma kararımız yaşadığımız her hadise ile güçlenmektedir. Biz vatan topraklarının, ve insanlarımın güvenliğini korumak için kimseden izin almadığımız gibi kimseye de hesap vermeyiz. Türkiye maruz kaldığı sayısız haksızlığa ve ambargoya rağmen kendi ihtiyaçlarını karşılayacak hale gelmiştir. Bu hakikat, meşakkatli sürecin ardından da olsa müttefiklerimiz başta olmak üzere tüm kesimler tarafından kabul edilmektedir. Geldiğimiz yer itibariye bölgesel ve küresel ilişkilerimizi gözden geçirerek biz de kendimizi bu yeni duruma hazırlıyoruz.

Bu şekilde davranmamış olsaydık, terör örgütleriyle kurdukları bağlantıları... Bunu yapmadığımız gibi bölgesel ve insanı yaklaşım yüzünden ilişkimizi düşürdüğümüz ülkelerle selamı kesmedik. Türkiye'nin siyasi, ekonomik, askeri ve milyonlarca kardeşimizin güvenli, huzurlu müreffeh... Orada yaşayan kardeşlerimizin bundan sonra endişesi olmasın. Attığımız her adım, coğrafyamızın insani ve tarihine sahip çıkarak, hepimizin geleceği için inşa amacı taşımaktadır.

"HİÇ KİMSE TÜRKİYE'NİN ASKERİ HAREKATLARINDAN RAHATSIZ OLMASIN"

Biz hiçbir yere öldürmek, yıkmak için gitmedik, gitmeyiz. Biz yaşatmak, inşa etmek için varız. 85 milyon vatandaşımız, yakın coğrafyamızda yaşayan on milyonlarla kardeşimiz bu hakikatin şahididir. Bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Hiç kimse Türkiye'nin güvenlik ve huzur askeri harekatlarından rahatsız olmasın. Çünkü bu ülkenin tarihinde zulüm yoktur. Bu ülkenin tarihinde sadece adalet, merhamet, birlikte yaşama vardır. Karşımıza çıkartılan teröristlerin de üzerimize salanların topunu tek bir şehidimizin tırnağına devşirmeyiz.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'ye yönelik olası kara harekâtına ilişkin açıklama yaparak, "Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Kalın şunları söylemişti:

"Türkiye'ye yönelik tehditlere karşı Türkiye her zaman hazır ve nazırdır ve operasyonlar dönem dönem devam eder" diyen İbrahim Kalın, "Bundan sonra da bu tür tehditler söz konusu olduğunda bu operasyonların zamanı, zemini, mekanı şekli kapsamı Türkiye tarafından belirlenir ve kendi önceliklerimiz çerçevesinde hayata geçirilir.

Bunların bugün mü, yarın mı olacağını açıklamak gibi bir şeyimiz yok elbette Şunu bilmesi gerekir ki bütün teröristlerin diğer unsurların Türkiye bu tür tehdit algısını belli bir noktaya getirdikten sonra gereğini yapar.

Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek.

Türkiye, 20 Kasım tarihinde Suriye ve Irak'ın kuzeyine hava harekâtı başlatmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirerek; Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla; Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe Kilit Hava Harekâtı icra edilmiştir" denilmişti.

ABD NE AÇIKLAMASINDA BULUNMUŞTU?

Soruları yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıklarını ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonlarından kaygı duyduklarını söyledi.

"DEAŞ İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR"

DEAŞ ile mücadele operasyonlarının devam edip etmediğine yönelik soru üzerine Ryder, "DEAŞ ile mücadele devam ediyor. Sahada devriyelerimizin sayısını azalttık." ifadelerini kullandı.

"DEVRİYE SAYILARINI AZALTTIK"

Ryder, terör örgütü PKK/YPG'nin Türkiye'nin operasyonları üzerine devriyelerini azalttığını, ABD'nin de buna paralel olarak devriye sayılarını düşürdüğünü belirtti. Ayrıca Ryder, Suriye'deki ABD askerlerinin bölgeden çekilmediğini kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN OLASI KARA HAREKATINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Türkiye'nin Suriye'de olası kara harekatından endişelendiklerini belirten Ryder, Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını söyledi. Ryder, "Bakan Austin yakında mevkidaşı (Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar) ile konuşacak." dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin