ABD'deki seçimlerin kaderini değiştirecek Türk: Mehmet Öz

Amerika 2 yıl sonra yeniden sandığa gidiyor... Ortaya çıkan sonuç Ukrayna Savaşından Türk-Amerikan ilişkilerine çok şeyi değiştirecek. Seçimde kilit rol oynayan Cumhuriyetçi aday Mehmet Öz Pennsilvanya’da seçimi kazanabilecek mi? Araştırmacı gazeteci Sinan Hacır, Medyatava.com için yazdı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'deki seçimlerin kaderini değiştirecek Türk: Mehmet Öz

ABD'deki seçimlerin kaderini değiştirecek Türk: Mehmet Öz

Trump’ın sonuçları kabul etmediği ve sonu 6 ocak Kongre baskınıyla biten 2020 seçimleri sonrası Amerikalılar ilk kez sandığa gidiyor. 2020’de ilk kez kullanılmış ve Trump’ın epey rahatsız olduğu “posta ile oy” sistemine bakılırsa seçime katılım da önceki yıllara göre daha yüksek.

Bu seçimlerde başkan seçilmeyeceğini senato, meclis, valilikler ve belediyelerin seçileceğini hatırlatalım. Buna rağmen seçimin önemi iki taraf için de yüksek. Pek iyi geçmeyen 2 yılın ardından Biden hükümeti hem temsilciler meclisini hem de senatoyu kaybetmekten korkuyor. Anketlere bakılırsa temsilciler meclisinin gittiğine kesin gözüyle bakılıyor. Senato için kıyasıya yarış ise hala devam ediyor.

Bu yarışta sonucu belirleyecek kilit eyaletlerin başında Pennsilvanya geliyor. Demokratların adayı John Fetterman’ın karşısında ise Cumhuriyetçiler meşhur doktor Mehmet Öz’ü seçtiler. Fetterman politikalarıyla sempati toplamış olsa da yakın zamanda yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle pek enerjik bir görüntü veremedi. İkili arasındaki münazarayı Fetterman’ın destekçileri bile Öz’ün kazandığını söylediler.

Buna rağmen bu seçimde öncekilerden fazla kullanılan “posta ile oyların” münazaradan önce kullanıldığını belirtmek gerekir. Posta ile oylar özellikle Demokrat seçmenlerde daha popüler, o yüzden başarısız münazara Demokratlara seçimi kaybettirir demek için erken.

ABD’nin siyasi çevrelerinin en önemli isimleri “savaş alanı eyalet” olarak tarif edilen Pennsilvanya’ya akın ettiler. Demokratlar Biden’ın yanı sıra Obama ve Hillary Clinton’la Fetterman’a desteğe gittiler. Trump ise Öz’e destek için ikinci mitingini de düzenlemiş oldu.

Burada yarışan adaylar Biden-Trump olmasa bile seçmenler savaşı onların arasında görmeye devam ediyor. 2016’da Trump’ın, 2020’de ise Biden’ın kazandığı eyalet adayların popülerliğiyle ilgili de bize bir şeyler söyleyecek. Yükselen enflasyon, petrol fiyatları, hayat pahalılığı, küresel gerilim derken Biden hükümeti Trump’a rahmet okuttu.

Bu nedenle de özellikle Cumhuriyetçilere yakın medyada “kızıl dalga yaklaşıyor” diyerek kendi partilerinin beklentilerin üzerinde bir oyla hem meclisi hem senatoyu alacağı haberleri dolaşıyor.

Ukrayna için kırılma anı

Tabii ara seçimler Ukrayna savaşı için de kırılma noktası olabilir. Washington Post haberine göre Ukrayna yönetimi Cumhuriyetçilerin kazanmasından çekiniyor. Eğer Cumhuriyetçiler başarılı olurlarsa kendilerine verilen desteğin kesilmesinden korkuyorlar.

Açıkçası bu korku da yersiz değil. Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi lideri Kevin McCarthy ve Marjorie Taylor Greene, kazanmaları durumunda Ukrayna’ya “bir kuruş işlemeyeceğini” söylediler. Onlara göre ABD halkı zordayken başkasına verecekleri bir kuruş dahi yoktu!

Yani işin sonunda yarın yapılacak seçim küresel dengeler için de bir kırılma noktası olacak. Buradan hem meclisi hem senatoyu kaybederek çıkan bir Biden önümüzdeki iki yılı eli kolu bağlı halde geçirecek. Muhtemelen Ukrayna’ya gidecek desteklerin de önü kesilmiş olacak. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin