ABD'de kritik 'Gezi' zirvesi

'Gezi' olayları ABD Temsilciler Meclisi'nde tartışıldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'de kritik 'Gezi' zirvesi

Toplantı, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'na bağlı çalışan, Avrupa/Avrasya ve yeni ortaya çıkan Tehditler Alt Komitesi'nde TSİ 21.00’de başladı. Hudson Enstitüsü'nden Hillel Fradkin, Washington Enstütüsü Yakın Doğu Politikaları bölümünden Soner Çağaptay, gazeteci Kadri Gürsel, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi, halen Washington Enstitüsü Yakın Doğu Politikaları bölümünde yer alan James Jeffrey ve SETA'dan Kadir Üstün de toplantıda konuşma yapacak isimler arasında.



Toplantıya başkanlık edecek Alt Komite Başkanı, California vekili Dana Rohrabacher, toplantının içeriği konusunda yazılı bir açıklama yaptı. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi resmi internet sayfasında da yayınlanan açıklamasında Rohrabacher, Türkiye'nin stratejik coğrafyasının çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:



"Türkiye, stratejik coğrafyası her zaman önemli olan bir NATO müttefikidir. Ancak geçtiğimiz 10 yıl içinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki dış politikası rahatsızlık yaratıyor. İsrail ile olan yakınlığını terk edip, İran'a doğru yönelmesi bölgedeki gerilimi artırdı."



"SORU İŞARETLERİ OLUŞTU"



"Suriye'de yaşanan iç savaş ve tehdit edici İran-Hizbullah müdahalesi, Erdoğan'ın yeniden yüzünü Batı'ya çevirmesine neden oldu. Ancak kitle halindeki protestolar, Erdoğan yönetimini sarstı ve yönetim kendisiyle aynı fikirde olmayanlara karşı sert ve sıkı önlemlere başvurdu. Daha da kötüsü Erdoğan'a bağlı olanlar, 'Yahudi lobisini' ve Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nü gösterileri organize etmekle suçlayan çılgın komplo teorilerine sarıldılar" diyen Rohrabacher, bu durumun Türk hükümetinin politikaları konusunda soru işaretleri yarattığını belirtti.



ABD'li yetkili, toplantının içeriğiyle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:



"Toplantımızda, Türkiye'nin içeride ve dışarda karşı karşıya olduğu tehditlerle yüzleşip yüzleşemeyeceğini ve bunun ABD çıkarları ve değerlerine potansiyel etkilerini ele alacaktır."



Hürriyet




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin