ABD'de korkunç kar fırtınası hayatı felç etti: Olağanüstü hal ilan edildi. Başkan Biden uyardı: Kuralları dikkate alın! 17 kişi yaşamını yitirdi. 2 milyon haneye elektrik verilemiyor

ABD'de etkili olan kar fırtınası hayatı felç etti. 17 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanları fırtınadan 200 milyondan fazla kişinin etkileneceğini duyurdu. Birçok eyalette olağanüstü hal ilan edildi. ABD Başkanı Biden, vatandaşları kurallara uymaya çağırdı. Yaklaşık 2 milyon haneye elektrik verilemiyor. Uçaklar pistte dondu, uçuşlar iptal ediliyor. Uzmanlar fırtına için 'nesilde bir kez görülebilecek şiddette' değerlendirmesi yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD'de korkunç kar fırtınası hayatı felç etti: Olağanüstü hal ilan edildi. Başkan Biden uyardı: Kuralları dikkate alın! 17 kişi yaşamını yitirdi. 2 milyon haneye elektrik verilemiyor

ABD’yi dün etkisi altına alan kar fırtınası hayatı durma noktasına getirdi. Sıcaklıklar sıfırın altına düştü, bir günde binlerce uçuş iptal edildi, bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşandı. Yolların donması sebebiyle birçok kaza meydana gelirken ülkenin kuzeyindeki Montana’dan en güneydeki Teksas’a kadar bir çok yerleşim yeri, yaşam koşullarını felç eden kutup soğuklarının etkisinde kaldı.

Ülkede, olumsuz hava koşullarının yol açtığı çok sayıda kaza meydana geldi. Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska ve Ohio eyaletlerinde kar fırtınasının neden olduğu kazalarda şu ana kadar en az 17 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

METEOROLOJİ UYARDI: SÜRECEK

Meteoroloji yetkilileri kış fırtınasının 26 Aralık’a kadar etkisini sürdüreceği konusunda uyardı. Güney Dakota eyaletinde ulaşımdan sorumlu yetkililer, buz tutmuş ve sert kar fırtınasının etkisindeki yolların görsellerini yayınlayarak sürücüleri uyardı.

Ulusal Hava Servisi (NWS), Kuzey Kutbu'ndan gelerek ülkenin yaklaşık üçte ikisini etkisi altına alan dondurucu rüzgarların, ülkenin orta ve doğu kesimlerinde hafta sonunda da etkisini sürdüreceğini duyurdu.

1,7 MİLYON EV VE İŞYERİNE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Poweroutage sitesine göre ülke genelinde 1,7 milyondan fazla ev ve iş yeri elektriksiz kalırken, yetkililer, devam eden olumsuz hava şartları nedeniyle arızaların tamir edilmesinin günler alabileceği uyarısında bulundu.

ABD'de dondurucu soğuklardan 200 milyondan fazla kişinin etkilenmesi öngörülürken soğukların, Kanada sınırından Meksika sınırına kadar etkili olabileceği kaydedildi.

Fırtına nedeniyle ülkenin orta batı kesimindeki Montana, Güney Dakota ve Wyoming eyaletlerinde sıcaklıkların sıfırın altında 45 santigrat dereceye düştüğü belirtildi.

NOEL ÖNCESİ UÇUŞLAR İPTAL

Kar fırtınası nedeniyle Noel öncesi havayolu ulaşımında da aksamalar sürüyor. Yılın en yoğın dönemi olan Noel'de uçuşlar iptal ediliyor. FlightAware.com'a göre iptal edilen uçuşların sayısı 5 bin 700'ü aştı.

Ülkenin büyük bir bölümünde etkili olan fırtına, doğuda ve Teksas'ta yaklaşık 1 milyon ev ve işyerini de elektriksiz bıraktı.

ABD'de korkunç kar fırtınası hayatı felç etti: Olağanüstü hal ilan edildi. Başkan Biden uyardı: Kuralları dikkate alın! 17 kişi yaşamını yitirdi. 2 milyon haneye elektrik verilemiyor

ABD'de dondurucu soğuklardan 200 milyondan fazla kişinin etkilenmesi öngörülürken soğukların, Kanada sınırından Meksika sınırına kadar etkili olabileceği kaydedildi.

Fırtına nedeniyle ülkenin Montana, Güney Dakota ve Wyoming eyaletlerinde sıcaklıkların eksi 45 santigrat dereceye düştüğü belirtildi.

New York, Virginia, Kentucky, Georgia, Kuzey Carolina ve Oklahoma dahil olmak üzere, birçok eyalette olağanüstü hal ilan edilirken ABD Başkanı Joe Biden, vatandaşları uyarıları dikkate almaya çağırdı.

ABD'de korkunç kar fırtınası hayatı felç etti: Olağanüstü hal ilan edildi. Başkan Biden uyardı: Kuralları dikkate alın! 17 kişi yaşamını yitirdi. 2 milyon haneye elektrik verilemiyor - Resim : 2

BIDEN'DAN AÇIKLAMA: UYARILARI DİKKATE ALIN

New York, Virginia, Kentucky, Georgia, Kuzey Carolina ve Oklahoma dahil birçok eyalette olağanüstü hal ilan edilirken ABD Başkanı Joe Biden, vatandaşları uyarıları dikkate almaya çağırdı.

Uçuş takip sitesi FlightAware, Noel için yılın en yoğun seyahat dönemlerinden biri öncesinde 8 binden fazla uçuşun iptal edildiğini ve 25 binden fazla uçuşta gecikme yaşandığını aktardı.

Uçuşları iptal edilen ya da geciken Amerikalılar havalimanlarında mahsur kalırken, yetkililer, vatandaşlardan hava şartlarını dikkate alarak güvenli bir Noel bayramı için zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

NESİLDE BİR KEZ GÖRÜLEBİLECEK ŞİDDETTE

ABD'de, 21 Aralık'ta ulusal ve yerel hava raporlama kurumları, "nesilde bir kez görülebilecek" şiddette soğuk ve karlı hava şartları konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ulusal Hava Durumu Servisi (NOAA), ülkenin bazı bölgelerinde son 40 yıldır yaşanmamış soğuk hava şartlarının yaklaştığını duyurmuştu.

Ayrıca, soğuk havanın etkisiyle oluşacak fırtınanın, ülkenin Kanada sınırındaki Great Lakes bölgesinde 3. kategorideki kasırganın basıncına eşdeğer olacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Fırtına nedeniyle New Jersey'nin Manhattan'a bakan kıyı şeridindeki bazı hastane ve işyerlerinin giriş katları, taşan Hudson Nehri'nin suları altında kalırken sele maruz kalan birçok araç zarar görmüştü.

Queens ve Brooklyn'in kıyı bölgeleri de yükselen okyanus sularından zarar görürken şiddetli rüzgarın getirdiği dalgalar kıyı şeridindeki bazı caddeleri ve yaşam alanlarını kullanılamaz hale getirmişti.

ABD'de korkunç kar fırtınası hayatı felç etti: Olağanüstü hal ilan edildi. Başkan Biden uyardı: Kuralları dikkate alın! 17 kişi yaşamını yitirdi. 2 milyon haneye elektrik verilemiyor - Resim : 3

 

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin