ABD yönetiminden Türkiye'ye 'OHAL'i bitirin' çağrısı

Helsinki Komisyonu, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerinin tartışıldığı bir oturum düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD yönetiminden Türkiye'ye 'OHAL'i bitirin' çağrısı

ABD Kongresi’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu olarak görev yapan Helsinki Komisyonu, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerinin tartışıldığı bir oturum düzenledi.



Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre; ‘Türkiye’de hukukun üstünlüğünün zayıflamasının kurbanları’ başlıklı oturumda kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan isimler arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen de vardı. Geçen ay Türkiye’yi ziyaret eden Cohen, hem vize krizinin aşılması için Ankara’dan aldıkları ön garantilere açıklık getirdi hem de sıkıntılara rağmen Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü bir biçimde devamının önemine vurgu yaptı.



Cohen’in kongredeki sunumundan ve sorulara verdiği yanıtlardan satır başları şöyle:



Türkiye’deki olağanüstü hal makul sınırları aştı



- Türkiye darbe girişiminden bugüne kadar olağanüstü hali sonuncusu 17 Ekim’de olmak üzere tam 5 kez uzattı. ABD hükümetine göre olağanüstü halin uzaması Türk demokrasisini ve ülkedeki hukukun üstünlüğünü olumsuz etkiliyor. Türk hükümetine süratli bir biçimde olağanüstü hali kaldırması ve çoğu hükümeti eleştirdikleri için hedef alınan bireylerin ayrımcı bir biçimde kovuşturulmasına son vermesi çağrısı yapıyoruz. Bize göre Türkiye’deki olağanüstü hal makul sınırları aşmıştır.



Uluçay ve Topuz’un tutukluluğu endişe yaratmaya devam ediyor



- İstanbul Başkonsolosluğu personelimiz Metin Topuz ve Adana Başkonsolosluğu personelimiz Hamza Uluçay halen tutuklu. ABD hükümeti adına resmi görevlerini yaparken Türk hükümeti ve devlet kurumlarının yetkilileri ile yaptıkları meşru temaslar nedeniyle tutuklu oldukları anlaşılıyor. Buradan hareketle Türkiye’deki misyonlarımıza ve personelimize gerekli güvenliği sağlayamayacağımız için 8 Ekim’de göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya alma kararı aldık. Sonrasında başka bir ABD personelinin soruşturma altında olmadığına ve yeni bir ismin tutuklanma ihtimali doğması durumunda bize önden bilgi verileceğine yönelik olarak verilen ön garantiler nedeniyle kısıtlı olarak vize hizmetlerine döndük. Ancak Uluçay ve Topuz’un tutukluluğu endişe yaratmaya devam ediyor.



Barkey'e yönelik iddialar gerçek dışı



- Son dönemde Türk basınının şeytani suçlamalarına maruz kalan Henri Barkey’in iddia edildiği gibi darbe girişimiyle ya da Türk hükümetini yıkmaya çalışmakla ilgisi yoktur. ABD hükümeti içinde ve dışında seçkin çalışmalar bulunan Henri Barkey’i bu şekilde hedef almak Türk hükümetinin zayıflatan bir şey. Bu tür suçlamalar hem Türkiye ile ilişkilerimize hem de Türk basınının ve Türk yargısının saygınlığına zarar veriyor.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin