ABD Medyası: Yargıda hükümet kontrolüne iki adım atıldı!

Amerika'nın Sesi, yargıda hükümetin kontrolüne yönelik iki adım atıldığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
ABD Medyası: Yargıda hükümet kontrolüne iki adım atıldı!

Amerika'nın Sesi, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis'teki çoğunluğuyla tek başına HSYK'yı sil baştan değiştirecek yasa teklifini yasalaştırma adımını sürdürdüğünü" belirtirken "Sıradaki adım TBMM Genel Kurulu'nda kabul ve ikinci adım ise; Cumhurbaşkanlığı onayı da tamamlanırsa HSYK, önemli ölçüde Adalet Bakanı'nın kontrol mekanizması altına girecek" dedi. 



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çağrısıyla "yargı sistemini değiştirecek" HSYK yasa teklifi yerine anayasa değişikliği için uzlaşma arayışında "kapıların kapandığı" belirtilirken "Yargıda hükümet kontrolüne iki adım kaldı" yorumları yapılıyor.



Amerika'nın Sesi, HSYK düzenlemesine ilişkin son gelişmeleri irdelediği haberinde "Adalet ve Kalkınma Partisi ise, Meclis'teki çoğunluğuyla tek başına HSYK'yı sil baştan değiştirecek yasa teklifli yasalaştırma adımını sürdürüyor. Sıradaki adım TBMM Genel Kurulu'nda kabul ve ikinci adım ise Cumhurbaşkanlığı onayı da tamamlanırsa HSYK, önemli ölçüde Adalet Bakanı'nın kontrol mekanizması altıma girecek" dedi.



Amerika'nın Sesi, TBMM'deki gelişmelerin ardından HSYK Genel Kurulu'nun Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında gerçekleştirdiği ilk toplantıya dikkat çekerek toplantıda alınan kararlar ve yapılan atamalara vurgu yaptı. 



Haberde Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek'in de üyesi olduğu HSYK Birinci Dairesi'nin yapısındaki değişikliklerin ardından ise "hükümet ukdesinde hakim-savcı atamaları yapabilme yolu açıldığı" belirtildi. 



"GÖZLER KÖŞK'TE"



Amerika'nın Sesi, HSYK teklifinin, Genel Kurulu'ndan kısa sürece geçmesi beklentisini de dile getirdikten sonra "Kritik aşama ise, Çankaya Köşkü. Meclis'te kabul edilmesinin ardından yasalaşma süreci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ile tamamlanabilecek" dedi. Haberde şöyle devam edildi: 



"Selefi 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in aksine veto yetkisini kullanmamasına dikkat çeken Gül'ün, HSYK ve yargı mekanizmasını değiştirecek bu yasal düzenleme masasına geldiğinde ne yapacağı merak konusu." 



"7 GÜNLÜK MARATON YAŞANDI"



Amerika'nın Sesi geniş haberinde TBMM'de "7 günlük bir maraton yaşandı" ifadesi kullanırken HSYK düzenlemesi ile ilgili komisyonda yapılan çalışmaları çok ayrıntılı biçimde anlattıktan sonra "HSYK'da neler değişecek?" sorusuna da "Komisyon'da HSYK yapısıyla ilgili çok önemli düzenlemeler kabul edildi" yanıtını verdi.



Haberde bu bağlamda HSYK Başkanının artırılan yetkileri, özerk bir kurum olan Adalet Akademisi'nin de özerkliğini yitirecek olması üzerinde ayrıntılı biçimde duruldu. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin