ABD medyası: Soma Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyecek!

Soma'da yaşanan felaket, ABD'nin önde gelen gazetelerinde haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD medyası: Soma Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyecek!

Gazeteler, "Türk madenindeki facia, derin izler bıraktı", "Facia, Türkiye'de çapında öfkeli protestolara yol açtı", "Son ceset çıkarılırken tepkiler sürüyor", Hükümet baskı altına girdi" gibi ifadeleri kullanıyorlar.



WSJ: GERİLİMLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ ETKİLEYEBİLİR



Wall Street Journal, facianın yaşandığı madenden 80'den fazla dost, akraba ve çalışma arkadaşının cesedini çıkaran 36 yaşındaki bir çalışanın yaşadığı dramı aktararak başladığı Soma kaynaklı haberinde bir yangının tetiklediği sanılan patlamadan üç gün sonra Türkiye'nin "büyük bir acı" yaşadığını belirtti. Gazete "birçok aile cesetlerin çıkarılmasında yavaşlıktan hayal kırıklığı duyuyor ve hükümet yetkilileri yeterli bir izahat veremedikleri veya teselli edemedikleri için öfkeli" diyor.



Polisin göstericilere karşı gaz ve tazyikli su kullandığını anlatan gazete "Gerilimler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine karşı daha yaygın bir olumsuz yan etki çıkartma tehdidinde bulunuyor, belki Ağustos'ta yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyecek kadar" yorumunu yapıyor.



WSJ, kazanın nasıl başladığının henüz bilinmediğine dikkat çektikten sonra "Yanıtların yokluğu, faciayla ilgili siyasi tartışmaları artırıyor. Sayın Erdoğan'ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) de, daha sıkı güvenlik önlemlerini getirmediğini veya uygulamadığı, muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) önergesini bloke ettiği için baskı altına girdi" diye yazıyor.



NYT: ÖFKE MADEN SAHİPLERİNE VE ERDOĞAN'A ODAKLANDI



Madenden son ceset çıkarılırken tepkiler devam ettiğini yazan New York Times ise, trajedinin birçok sayıda kasaba ve köyü etkilediğini belirterek "Kamuoyunun öfkesi maden sahiplerine ve geçen hafta yaptığı ziyaret sırasında kazaya verdiği yıpratıcı yanıtıyla yas içinde bir bölgeyi öfkelendiren, Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a odaklandı" görüşünü dile getiriyor. 

Soma'daki protestolar sırasında Başbakanlık Müşaviri Yusul Yerkel'in polisin etkisiz hale getirdiği bir göstericiyi tekmelerken görüntülendiğine değinilen, Başbakan Erdoğan'ın tartışılan ifadelerine dikkat çekilen haberde ölen ve yaralanan madenciler için bağlanacağı belirtilen maaş tutarlarına yer veriliyor.



ABD gazetesi, haberini, bir madencinin yetkililerin güvenliğe ancak kazalardan sonra odaklandığını savunurken sarf ettiği "Türkiye'de madencilik böyle. Parmaklarınız kanamazsa önlem almayız" sözleri ile noktalıyor.



LA TİMES: YETKİLİLER, ACI VE ÖFKEYE GÜÇ GÖSTERİSİYLE YANIT VERDİ



Los Angeles Times ise, "Facia, Türkiye çapında öfkeli protestolara yol açtı, hükümet ile özel şirketler arasındaki ilişkilere dair soru işaretlerini yarattı ve mücadeleci Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı siyasette savunmada bıraktı" yorumu ile başladığı haberde ailelerin öfkesi ve hayal kırıklığına vurgu yapıyor. 



"Yetkililer, acı ve öfkeye güç gösterisi ile yanıt verdi" savını dile getiren gazete, Soma'yı ziyaret eden Başbakan Erdoğan'ın madencilik kazalarını "olağan" olarak nitelemesi üzerine "sert biçimde eleştirildiğini" de belirtiyor. Gazete, Başbakanlık Müşaviri Yerkel'in bir protestocuyu tekmelerken çekilen görüntülerin öfkeyi daha da "körüklediğini" belirtiyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin