ABD medyası: Hükümet yargının gücünü kısıtlıyor!

Amerika'nın Sesi, HSYK yapısını sil baştan değiştiren yasa teklifine ilişkin bir haber yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
ABD medyası: Hükümet yargının gücünü kısıtlıyor!

Amerika'nın Sesi, Türkiye gündemindeki Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını sil baştan değiştiren yasa teklifine ilişkin, "HSYK, kendi güçlerini sınırlayacak yasa değişikliğini sert bir biçimde eleştirirken, yolsuzluk soruşturması ertesinde teklif edilen değişiklikler hem Türkiye'de, hem de uluslararası kamuoyunda endişe yaratıyor" ifadelerini kullandı.



HSYK değişikliği ABD basınınca da ayrıntılarıyla takip ediliyor. ABD kongresince finansa edilen Amerika'nın Sesi'nin "Hükümet Yargının Gücünü Sınırlamaya Çalışıyor" başlıklı haberinde öncelikle, HSYK'nın, hükümetin çalışmalarını sert bir dille eleştirdiği ve değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu açıkladığı anımsatıldı.



Haberde, "Yasa değişikliği teklifi hükümetin kurmaylarının şüpheli duruma düştüğü yolsuzluk skandalıyla boğuşurken geldi. Başbakan Erdoğan ise soruşturmanın uluslararası bir komplo olduğunu iddia ediyor. Hükümet üyeleri ABD'de yaşayan Fethullah Gülen ve grubunun komplonun arkasında olduğunu, emniyet ve yargı sistemi içindeki nüfuzlarını kullandıklarını söylüyor" ifadeleri kullanıldı.

Amerika'nın Sesi'nin bazı görüşlere de başvurduğu haberi şöyle:



"HÜKÜMET YASA DEĞİŞİKLİĞİNDE KARARLI GÖRÜNÜYOR"



"İstanbul'daki Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) düşünce kuruluşunun yöneticisi Sinan Ülgen yasa değişikliğinin temelinde hükümetle Gülen yandaşları arasındaki çatışmanın yattığını söyledi.



Hükümette eğilimin yargı içinde Gülen cemaatinden kurtulmak olduğunu söyleyen uzman, yasa değişikliklerinin kesinlikle hukukun bağımsızlığını sağlayacak yapısal bir nitelikte olmadığını belirtti.



Yolsuzluk soruşturması başladığından bu yana hükümet binden fazla polis ve savcının görev yerini değiştirdi. İşten atmalar ve önerilen yasal değişiklikler, Avrupa Birliği'ni de ülkede adaletin bağımsızlığına karşı tehditle ilgili açıklama yapmaya itti.



ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de perşembe günü yaptığı açıklamada Amerika'nın Türk halkı için adil, hem ceza davalarını hem de sivil davaları hızlıca gören, şeffaf, kimsenin hukukun üzerinde olmadığı ve siyasetçilerle kamu görevlilerini ilgilendiren davaların da tarafsız bir biçimde görüldüğü bir hukuk sistemini desteklediğini açıkladı. 



Tüm bu endişelere rağmen Meclis'te büyük bir çoğunluğa sahip olan hükümet yasa değişiklikleri konusunda kararlı görünüyor. Ancak uzmanlar hükümet ve yargı arasında yeni bir savaşın başlayabileceğini, çünkü yasa değişikliğinin anayasa mahkemesinden dönebileceğini söylüyor. Bu noktadan sonra hükümetin yapabileceği tek şey anayasayı değiştirmek olabilir. Ancak bunun için de Meclis'te 3'te 2 çoğunluk gerekiyor. Bu da en azından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin şu anda sahip olmadığı bir rakam.



AK PARTİ YALNIZ KALACAK



İstanbul Politikalar Merkezi'nden Cengiz Aktar Başbakan'ın muhalefetle uzlaşmaya varmasının zor olduğunu düşünüyor. AKP'nin HSYK'nın bağımsızlığını elinden alma konusunda yalnız kalacağını belirten uzman, Erdoğan'ın bu fikri pazarlamasının ve Meclis'te diğer partilerden destek bulmasının muhtemel olmadığını belirtiyor.



Bugüne dek muhalefet partileri hükümetle uzlaşmaya yanaşmazken, AKP'yi yolsuzluk iddialarından kaçmaya çalışmakla suçluyor. Geçen hafta içinde önemli devlet kurumlarına yönelik yeni soruşturmalar başlatıldı.

Ancak Ülgen, mevcut durumun yargı reformuna duyulan gereksinimi ortaya koyduğunu ve eğer hükümet bu fırsatı kullanmaz ve muhalefet de buna destek vermezse Türkiye'de hukuk sisteminin demokrasinin sorunlu bir ayağı olmaya devam edeceğini belirtiyor. Ülgen'e göre böyle bir durumda halkın adalet sistemine duyduğu güven azalmaya devam edebilir.



Uzmanlar hükümetle muhalefet arasında görüş birliğine varmanın zor olduğunu çünkü muhalefetin AKP'nin bu ve gelecek sene yapılacak yerel ve genel seçimler öncesinde yolsuzluk konusunda savunma refleksiyle hareket ettiğini düşündüğünü söylüyor."



"TÜRKİYE'DE YARGI SAVAŞINDA UÇAN TEKME"



Amerika'nın Sesi ayrıca HSYK yapısını tümüyle değiştirerek, Adalet Bakanı'na bağlayacak yasa teklifinin, TBMM Adalet Komisyonu'nda kavgalar eşliğinde görüşüldüğüne dikkat çekerken, dün yaşananları da bir başka haberinde ayrıntılarıyla anlattı. 



"Türkiye'de Yargı Savaşında Uçan Tekme" başlığı kullanılan haberde, "Türkiye gündemindeki Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını sil baştan değiştiren yasa teklifi, iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında tekme, tokat kavgaya neden oldu" ifadelerine yer verildi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin