ABD Medyası: Hrant Dink için 'dev gösteri'

Hrant Dink cinayetinin yıldönümü dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen anma töreni kalabalığıyla dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
ABD Medyası: Hrant Dink için 'dev gösteri'

Amerika'nın Sesi (VOA), yerinde izlediği gösteri için "dev" nitelemesi yaptığı haberinde "Her 19 Ocak'ta olduğu gibi bu yıl da Agos'un önünde anma var. Taksim metrosundan çıkışta polis yoğun güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Polis, Gezi Parkı'nı yine kapamış. Taksim Meydanı'nın önünde tek sıra halinde polisler insanların park tarafına yürümesine dahi izin vermiyor" ifadelerini kullandı 



Gösteriye katılanların önceki yıllardan çok daha kalabalık olduğu yönündeki sözlerini aktaran Amerika'nın Sesi, 7 yıldır her eylemi takip ettiğini söyleyen bir göstericin "Gezi olayları hem de rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun insanların tepkilerini arttırdığını" düşündüğüne dikkat çekti. 



Haberde gösteri sırasında atılan sloganlar için "'faşizme inat kardeşimsin Hrant', "katil devlet hesap verecek' ve "hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz'le sınırlı değil. "Her yer Taksim her yer direniş', "her yer rüşvet her yer yolsuzluk' ve "her yer Agos her yer direniş' sloganları da atılıyor" denildikten sonra şöyle devam edildi:



"Binlerce kişinin oluşturduğu kortejde ilginç gruplar vardı. Trabzonspor formalı, kaşkollu bir grup ellerinde "unutmayacağız' yazılı pankartla yürüyüşte yer alırken son dönemin gözde gruplarından Anti-Kapitalist Müslümanlar ise "AKP rantın Müslümanlar Hrant'ın yanında' yazılı bir pankart taşıdılar. Devrimci Lazlar da "buradayız Ahparig' yazılı pankart arkasında yürüdüler. Kortej, Harbiye Askeri Müze'nin önünden geçerken TOMA ve çevik kuvvet polisini görünce yazdan kalan en meşhur sloganı attı, "sık bakalım sık bakalım biber gazı sık bakalım, kaskını çıkar, copunu bırak delikanlı kim bakalım!'"



Amerika'nın Sesi, geniş haberinin bir bölümünde de anma gösterisi sırasında Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın yaptığı konuşmasını da aktardı. Haberde Kaya'nın, konuşmasında devlet ve medyayı eleştirdiğine dikkat çekilirken Kaya"nın şu sözlerine vurgu yapıldı: 



"İstihbaratıyla, güvenlik birimiyle, medyasıyla artık tanıdığımız korunaklı bir şemsiyenin altında gayet nizami bir cinayet işlediler. Acının üzerine tuz eken bu devletin askeri yargısı da sivil yargısı da merhametten ve adaletten yoksundur artık. Bu cümlemizi koyduk orta yere, çünkü evlatlarının kahrından ölüyor artık, Roboskî anneleri. O kahırla öldü Fadime Ayvalıtaş ve Berfo anne. Onların ve Cumartesi annelerinin bedduası değil, âhı yükseldi gökyüzüne, bu âhı duyanınız var mı? Bu ah gelip bulacak sizleri, anlamayanınız kaldı mı?"



Haberde "Sonra sözü Gezi Parkı direnişine, o süreçteki kayıplara ve ülkede yaşanan hukuksuzluğa getirdi, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya. Tabii hükümet ve cemaat arasındaki kamplaşmayı unutmadan" sözlerine eklendi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin